BgDaning.com

Отводняване на сайта със собствените си ръце

2006_g._chastnoe_stroitelstvo.jpg

Хубаво е, когато къщата и парцелът ви обслужват за релаксация. Когато по всяко време на годината можете да се разхождате из пътеките в градината, седи в сянката на дърветата и не плъзнете зад себе си килограма кал по обувките. И това е доста постижима реалност. Само от началото, което трябва правилният подход за решаване на всички проблеми, свързани с оформлението на сайта и, разбира се, със земята, с укрепването на склоновете, което е необходимо да се купуват укрепваща решетка, профилирани, който е заложен за укрепване на пистите.

Какво представлява дренажът?

Референтният материал обяснява, че дренажът е система от канавки и тръби за отводняване на почвата и спускане на водната маса. Намаляването на почвената влага може да се постигне по два начина: метод на повърхността и дълбоко почукване.

Метод на повърхността

С повърхностния метод за подреждане на дренажната територия се планира изграждането на склонове от сградата, инсталирането на дренажна мрежа с планински канавки за пресичане на вода, фундаментни ями и окопи.

Докоснете дълбоко

Дълбоко отводняване се извършва, за да се предотврати наводняването на фундаменти, мазета и други подземни съоръжения, необходимото ниво на подземните води трябва да бъде под основата на конструкцията, не по-малко от 50 сантиметра.

Според вида на дренажните тръби се отличават еднолинейни, двулинейни, контурни и площи дренажни системи.

По принцип, общата пръстен контур или система в такава система, дренажни тръби или канали, разположени по периметъра на защитената зона, тази система включва също шахти и съоръжения за освобождаване вода.

Какво е изтичане

Отводнител е тръба с отвори за приемане на вода, дупки могат да бъдат кръгли или с отвори. Филтърът е разположен около изтичането, състои се от пясък и чакъл. Диаметърът на дренажната система се определя след провеждане на комплекс от проучвателни работи и изпълнение на дренажен проект въз основа на тях.

При изчисляването на дренажния проект основните характеристики се използват за насищане на влага, фактор за филтрация на почвата за годината, обем на входящите и подпочвените води, типа на почвата и др.

Дизайн - произведения за развитие не са къси пари, а защото проектиране и проучване на работата в района, общата им стойност е равна на стойността на доставката на дренажни води, много от собствениците да закупят тръба (канализация), без изготвяне. Най-популярният диаметър е 100 мм.

Размери на отворите за всмукване на отводнителни тръби (канализационни отвори)

Размерите на входящите отвори за вода на дренажните тръби трябва да са такива, че прахът да не прониква през тях. За отворите с отвори се взимат дупки от 3 до 7 мм. Разстоянието между тях е 50-70 см.

За кръгли отвори - от 5 до 15 мм, общата площ на кръглите дупки може да достигне до 0,5% от общата повърхност на тръбата. Отворите за всмукване на водата се намират отстрани на дренажния отвор.

За да не се запушват дупките, те са покрити с геотекстил, мъх или филц.

Дълбочина на дренаж

Дълбочината на дренаж зависи от това колко е необходимо да се намали нивото на подземните води, както и системата и вида на дренажа, дълбочината на замръзване на земята. Понякога е достатъчна само повърхностна течаща вода.

В някои случаи проблемът се решава от правилния подбор на хидроизолацията, нейното висококачествено приложение при третирането на основата.

Но в случай на близо подпочвените води, като проблем е решен във връзка с полагането на дренаж, за отстраняване на излишната влага от почвата, в такива случаи е необходимо да се увеличи притока на вода към тръбата за източване

Устройството на филтъра за източване, ръцетеЗа тази цел е необходимо да се увеличи водопропускливостта на почвата, увеличаването на пропускливостта на водата се постига чрез пресяване на дренажните тръбопроводи с филтриращи материали.

Филтърът, който е поръсен с канализации, е пластове от чакъл, пясък и чакъл. Чакъл използва малък (2-5 мм.), Голям пясък (1-0.5), среден (0.5-0.25), дребен чакъл (20-5mm.) И много малък (10-5mm.).

Трябва да разберете, че размерът на филтърните зърна трябва да надвишава размера на зърното на почвата с повече от 10 пъти. Наличието на филтър помага да се увеличи обемът на събраната вода. За да се гарантира, че мрежата не се стопи, дебитът на водата в тръбата трябва да бъде поне 0,2 метра в секунда.

Наклон на дренажната система

За да се гарантира тази скорост, дренажните тръби трябва да се полагат с лек наклон - 1 см на два метра от тръбата. Мястото ще бъде изсушено ефективно, при условие че се гарантира гарантирана възможност за дрениране на водата чрез гравитацията или чрез дренажна помпа в улична кювета, езеро или кладенец.

Създаване на шахти

За да следите работата на отводняването и почистването на отводнителните линии, организирайте ямките за проверка. Те обикновено са предварително изработени от бетон или стоманобетонни елементи, дъното на кладенеца трябва да бъде надеждно водоустойчиво.

Sightwells обикновено са разположени на места, където диаметърът, наклонът и посоката на канализацията се променят.

Последователност на инсталацията на дренажна система

- Дървен слой от натрошен камък или чакъл, висок не по-малък от 15 см (част от натрошен камък или чакъл, по-малък от 32 мм), се излива върху дъното на изкопания изкоп;

- дренажен наклон (не по-малко от 0.005). един сантиметър на два метра дължина;

- тръбопроводът от тръби и оформени детайли (тръби, завои, запушалки) се събира и поставя върху дренажния слой;

- От горната страна тръбопроводът се запълва с дренажен слой с височина 15 см, без да се нарушават връзките и без да се променя градиента;

- Изкопчето е изпълнено с вода пропусклива почва до нивото на земята, горният слой е поставен отгоре.

Грешки при подреждането на дренажната система

Най-типичните грешки са:

- бяха използвани тръби, които не са предназначени за полагане в този вид почва (например тръба без филтър е била поставена в глинена почва);

- Тръбата за отводнителна вода се полага без филтриране;

- не се наблюдават склонове, когато е монтирано дренажно устройство;

- Изкопа не е покрита с филтрираща почва;

- Няма навреме премахване на излишната вода от водосборния кладенец.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да направите изтичане на сайтаКак да направите изтичане на сайта
Укрепване на основата с вашите ръцеУкрепване на основата с вашите ръце
Какво трябва да бъде душ за дача със собствените си ръце?Какво трябва да бъде душ за дача със собствените си ръце?
Зона за отводняване: откъде да започнем?Зона за отводняване: откъде да започнем?
Видове дренажни системиВидове дренажни системи
Устройството за дренажна система в предградията и личния парцелУстройството за дренажна система в предградията и личния парцел
Дренажни системи в крайградската зонаДренажни системи в крайградската зона
Дренажни системи в странатаДренажни системи в страната
Дренажни системи в крайградската зона: дренаж на повърхносттаДренажни системи в крайградската зона: дренаж на повърхността
Отводняване на крайградската зонаОтводняване на крайградската зона
» » Отводняване на сайта със собствените си ръце
© 2022 BgDaning.com