BgDaning.com

Дренажни системи в страната

Дренажни системи в страната

Дренажната система за градински парцели е необходимо условие за добър растеж на растенията. Системите за отводняване изглеждат сложни, но при някои нюанси, като например вида на земята, характеристиките на релефа, възможността за монтаж и т.н., са предмет на почти всички.

Летните жители, които полагат своето време и енергия в собствения си парцел и които наистина обичат да работят с домове, ценят собствените си дървета, легла, цветя и се опитват да създадат всички условия за собствените си растения. Колкото по-обидно е, че често през пролетта мястото се превръща в езеро, от което е много трудно да се отървем. Особено често този феномен се проявява в низините и на глинести, блатисти земи.

Вследствие на това, летния сезон започва по-късно, много растения умират, а корените на дърветата се влошават.

Дренажни системи на градински парцели

За да се избегнат такива проблеми, да се насочи към инсталиране на дренажни системи на градините, и това може да бъде напълно направено самостоятелно. Правилно монтираният дренаж ще спомогне за решаването на проблема със стагнацията в глинени земи и при условия на негативен климат.

На първо място, разберете какво е дренажът. Дренажът е дренажна система, използваща канали, създадени изкуствено. Изборът на типа дренажна система зависи от вида на земята.

Например, за земя с глинесто съдържание е подходящо дренаж с купчина от натрошен камък с дебелина 20-25 см, за отводняване с филтър, подходящ за защита на отклоняващия канал от утайки. Ако земята е пясъчна, тогава в повечето случаи се използва дренажна тръба, изработена от геотекстил и запълване на развалини.

Независима инсталация на дренажна система

Дренажът в повечето случаи е подреден по два начина: дълбок или плитък. Изборът на метод зависи от вида на почвата и климата в района. Повърхностният дренаж се използва, ако земята е в състояние бързо да абсорбира течността и основната цел на дренажа е да се отстрани водата от покривите и водата, която се появи поради топенето на снега.

Повърхностната система е лесна и лесна за инсталиране.

Дълбокото отводняване е по-сложна система. Използва се на глинести, тежки земи, както и в низините. Дълбокото оттичане не е необичайно в няколко типа: отклоняване от отделни места, "паралелни" линии и рибена кост.

На първо място, е необходимо да се изкопаят окопите за полагане на дренажни тръби и да се установи дали водата ще тече по тях в правилната посока. Това може да се разбере в края на първия дъжд. Ако водата се движи правилно и окопите са изкопани под наклона, тогава е възможно да започнете да полагате тръбите.

Освен това е необходимо да се извърши сеитбообръщане на засадените зеленчуци.

В края на полагането е необходимо да се погребат дренажните тръби, за да се изключат сривът на земята и нарушаването на системата. Тръбата трябва да бъде напълнена с натрошен камък, така че водата да не застане и скоро да мине през нея. Тръбните съединения трябва да са здраво закрепени и да нямат празнини. в противен случай системата ще се влоши.

Отворените краища на тръбите трябва да имат филтри, които позволяват преминаването на влагата, но запазват утайки и кал.
Тази система може да се извърши и самостоятелно и ще помогне за решаването на много проблеми, свързани с премахването на излишната вода.

Отводняване на моравата

Отводняването е необходимо и за поддържане на добро състояние на моравата. Дъждовната вода при перфектни условия се просмуква в земята и се абсорбира от корените на растенията и след това навлиза в подпочвените води. За да може процесът да следва този път, е необходимо земята да има подходяща структура.

В случай, че тази структура е нарушена, това може да доведе до забавяне или нарушаване на дренажа. Нивото на качество на дренажа може да бъде засегнато от строителните работи (например добавянето на нов повърхностен слой) и вида на земята, особено ако е глинесто или пясъчно. В допълнение, дренажът е подложен на такива фактори като изпускането на подземни източници на високо ниво и повърхността на подпочвените води.

На мястото, където няма главна канализация, влажността може да се повиши благодарение на канализационната кладенеца. В допълнение, влажността влияе върху местоположението на обекта: територията, разположена в основата на хълмовете и в низините, освен това се характеризира с висока влажност.

В случай, че влажността се е увеличила неочаквано, обстоятелството може да бъде разбивка на водопровода, който е изпратен да бъде ремонтиран възможно най-скоро.

Индикатори за лош дренажОсновният индикатор за лош дренаж е много гъстата земя. Особено увеличената плътност се проявява в глинеста почва, а също и в тези случаи, ако сравнително наскоро се извършваше строителна работа. По време на изграждането на земята не е лесно, т. тя винаги е изложена на автомобили и в резултат на това повърхността е покрита с гъста кора. В края на завършването на строителните работи земята често не се разхлабва, но на върха се полага нов слой земя.

Следователно, след няколко месеца, засадените растения се развалят и загиват, а когато ходи по моравата, се чуват различни шумолечия. Всичко това е показател, че кората не позволява пълна дренаж.

Освен това има други индикатори за недостатъчно добър дренаж: наличието на водорасли и мъх на тревата, появата на тръстика, пожълтяване на трева и локви след края на дъждовете.

Подобряване на дренажа

В случай, че в зоната, предназначена за разрушаване на тревата, земята е гъста през гъстата, а след това я прави по-чуплива е възможно с гребла и с помощта на лопата. Ако земята е тежка, тогава е възможно да приложите едноетапния метод на копаене. В случай, че строителството на обекта приключи сравнително наскоро, е възможно да се съберат боклук, парчета бетон и тухли.

В случай, че моравата вече е направена и след като дъждът свърши, върху нея се образуват сурови зони, което може да бъде коригирано чрез пробиване на земята с вилици.

В случай, че дренажът на обекта не е доволен, обстоятелствата по този въпрос са малко известни и ситуацията не ви е удобна, тогава е възможно да се възползвате от опитни благоприятни условия на инженерно-хидравличния инженеринг. Квалифициран експерт ще знае обстоятелствата на лошия дренаж и ще помогне за решаването на проблема. Един от възможните начини за отговор е организирането на дренажна система под формата на "коледно дърво".

В случай, че нова земя е донесена на моравата, тя също може да се превърне в обстоятелство на лош дренаж, защото структурата, плодородността и дренажните свойства на новата земя не съвпадат с характеристиките на разрушената земя, която е под новата. В този случай се препоръчва да се смеси новата земя със старата.

В случай, че е възможно да се извърши работа на обект с лош дренаж преди полагане на нова морава, е възможно да се оборудва дренажната система. За да направите това, трябва да направите следното:

подобряването на оттичането на плоската зона е възможно с обикновена филтърна система. Необходимо е да се отстрани почвата слой 35 см дебелина, излейте слой от развалини надолу до ниво от 15 см, след това слой от голям пясък или камъчета на 5 см, а след това - слой на земята за останалите 15 см. Ако тревата е на склон, е възможно да се организират дренажни канали, които трябва да бъдат изкопани в долната част на градината и напълнени с чакъл и пясъчни слоеве. Водата ще се натрупва в ями и няма да остане на тревата;
дренажна система "рибена кост" трябва да бъде инсталирана от квалифициран хидравличен инженер. Принципът на системата е, че слоевете от трошен камък са поставени под земята, върху която са положени тръби. След това тръбите са свързани към канализационната система.

През тръбите водата скоро напуска мястото.

Областта на приложение на тръбите за отводняване

Дренажни тръби се използват за устройството за дренаж - подземни отводнителни тръбопроводи за защита от наводняване от подземни води на по-дълбоки части от конструкции и за предотвратяване на заливане на низините.

Дренажните гофрирани тръби са изработени от полиетилен. Те имат дори двойни стени и вътрешен слой, са устойчиви на ефектите и промените в температурата на подземните води. Тръбите трябва да бъдат положени на дълбочина 5 м.

Погледнете тръбите с двойни стени. Външната стена е гофрирана, което придава на тръбата твърдост и здравина. Вътрешната стена е плоска, което значително увеличава скоростта на водния поток.

Дренажните тръби имат диаметър 100, 150, 200 mm.

Тръбите, в повечето случаи, се доставят под формата на дължини от 12 м и 6 м.

Тръбите са леки и в същото време надежден механичен метод на свързване - с помощта на PE съединители.
В случай, че е необходимо да се инсталира дренажна система близо до сградите, може да се извърши завой в градуси и 45 с помощта на 90 кранове и тръби.

Тръбите могат да бъдат с цялата стена или напукани.

Следните характеристики могат да бъдат приписани на предимствата на тръбите за дренаж:

вътрешният равен слой осигурява добро самопочистване и течливост на изтичане на вода в сравнение с конвенционално използваните гофрирани еднослойни тръби;
външната гофрирана обвивка осигурява високо ниво на механична устойчивост на натиск от почвата. Вероятно тръбите на дълбочина 5 метра;
тръбите имат висока устойчивост на влиянието на корозивни вещества, които в повечето случаи присъстват в подпочвените води;
тръбите имат устойчивост на замръзване и топлоустойчивост и могат да издържат на температури от -40 ° C до + 40 ° C;
благодарение на тръбите, както и тяхната лекота (теглото на тръбата от 1 м представлява около 750 грама).
Във всеки случай, ако вашият сайт се появи тази ситуация и влажност на нещата не ви устройва, трябва да се приложи системата за отводняване, или да направите своя собствена, или с покана да експертът. Дренажната система ще ви позволи да се отървете от локвите, влажни зони, има положително въздействие върху здравето и качеството на вашите цветя, зелена трева и дървета, подобряване на външния вид на цялата област и повишаване на качеството на живота ви, като ви спестява от необходимостта да се засили през влажни места и диша влагата.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как правилно да инсталирате система от улуци в дома си, за да източите атмосферните валежи от…Как правилно да инсталирате система от улуци в дома си, за да източите атмосферните валежи от…
Декориране на дренажни системиДекориране на дренажни системи
Езерото в страната със собствени ръцеЕзерото в страната със собствени ръце
Отводняване на сайта със собствените си ръцеОтводняване на сайта със собствените си ръце
Видове дренажни системиВидове дренажни системи
Устройството за дренажна система в предградията и личния парцелУстройството за дренажна система в предградията и личния парцел
Напоителни и напоителни системи: видове и дизайнНапоителни и напоителни системи: видове и дизайн
Отстраняване и други нормативни документи за дренажни системи по въпроси и отговориОтстраняване и други нормативни документи за дренажни системи по въпроси и отговори
Вътрешна канализация - класификация на системитеВътрешна канализация - класификация на системите
Как да направите градински дренаж?Как да направите градински дренаж?
» » Дренажни системи в страната
© 2022 BgDaning.com