BgDaning.com

Дренажни системи в крайградската зона

Дренажни системи в крайградската зона

Предците заселили в приятни за живеене места, избора на оптимални условия за дома и градината. Съвременните градинари обикновено са лишени от такава свобода на избора - много сайтове имат какво се нарязват на териториите на бившите торфени блата, пясък, в противен случай просто влажни зони. Drainage Ditch Поради тези проблеми с почвата на нейния обект е възможно много. И един от тях - прекомерно вода, която предотвратява градинарството и градинарството, наводнени изби и мазета, разрушаване на структурата. Въпреки факта, че трябва да кажете, че не всеки взема допълнителна вода като зло. Примери за това са известни по времето, когато наводнен култури - огромно предимство: наводнения оризови полета произвеждат по-високи добиви от планинските, chinampa ацтеките, в зависимост от гледната точка на учените от, имат висока ефективност, само защото на използването на оптимални техники за отглеждане в плаващи острови на дърва за огрев и тръстика, селското стопанство древните египтяни се основават на използването на плодородна тиня, подадена от потопа Нил. Плаващи зеленчукови градини inta. И представители на Мианмар националност Inta ( "децата на водата") в Мианмар са се приспособили да живеят на Инле езеро в буквалния смисъл на думата - в сградите на кокили. Те предоставят почти цялото население на своята страна със селскостопански продукти - боб, зеле, патладжан и домати, грах, цветя и билки, отглеждани на плаващите градини, тя все още е на мястото, където те са напуснали домакин само чрез полюсите, забити в дъното. Зърната на наводнената градина сайта © Free Wind / Лори Photobank Все още се грижат за леглата в блатни ботуши - това не е начина, по който до дома. Ние сме свикнали с изграждането на сгради и традиционните начини за градинарство. Въз основа на това да различи методите на "борба за оцеляване" по своя собствена почва, един от които - устройството на отводнителни комплекти на сайта.

С какво ще се бием?

Влажните зони не са необичайни, но не трябва да се притеснявате за това: освен това парковете Петродворец и Версай не са били добре затънали блата преди това. Сред експертите се стига до извода, че в централната част на Русия в подреждането на дренажни агрегати са необходими териториите на практически всички строителни обекти и развити терени. Как се изчислява командир и китайски стратег Сун Дзъ ", за да победят врага, трябва да го знаят в лице", въз основа на това преди да се впуснете мелиоративни мерки, за да направи оценка на ситуацията. Излишната вода на мястото може да се дължи на няколко обстоятелства:

 • наводнение или наводнение;
 • блатиста земя - голяма UGW;
 • не силна пропускливост на земята за вода. 

Методите на борба също зависят от обстоятелствата на наводненията. Наводнения С наводнение или наводнение, както при редовни, но и краткосрочни явления, е възможно да се борим с преграда. Разбира се, изграждането на тези хидротехнически съоръжения не се осъществява в мащаба на парцел от една страна. Проблемът с замаскирането често се опитва да реши с тон внесена почва, повишавайки нивото на обекта. Но блатото просто не го приема: водата, по-вероятно, ще се върне и напълно ще бъде в състояние, че още през следващия сезон. Задачата за отводняване на площадката изисква интегриран подход и насипно състояние е само част от този комплекс. Не е необходимо да започваме с борбата с разследването, а с изкореняването на обстоятелствата на появата на излишната вода, с други думи, от устройството в отводнителния сектор. 

Локви на място

Ако обектът е разположен в долината и нивото на подпочвените води е в близост или там е кацнала (подземните още може да се прочете в публикуването на кладенеца и добре, които са специално водоносни хоризонти), на pereuvlazhnyat земя. В сезона с голямо предлагане седимент (пролет, в момент, когато се топят снеговете или след обилните валежи) на сайта се появи локви, колко време не ходя никъде. Водните разходи, защото няма къде да отида: в случай, че UGW е висока, тогава в земята "всички места са заети". Докато водата от повърхността се изпари, ще има локви. Появата на перхажа е свързана с лоша пропускливост на водата в почвата. Това явление може да бъде забелязано на места с глинеста или глинеста земя: глинените частици от водата набъбват, лепило заедно и образуват подобие на това, което строителите наричат ​​"глинен замък". Докато "ключалката" е затворена, няма къде да отиде във водата, тук са локви по повърхността. Пъдлис между леглата и в случай на обект, разположен в долина, нищо, без да броим продажбата, не допускат, а след това опциите да се справят с таблицата с високо съдържание на вода и кацнали там. При голямо ниво на подпочвените води е възможно да се намали или да се отклони водата. В глинеста почва е възможно да се опитаме да сменим състава от глина и глинеста почва към по-крехки. Предвид мащаба на такива разкопки този метод е приложим само за малките наводнени райони. Вторият вариант е да направите същото, както при високото ПГ: изтеглете вода чрез дренажен агрегат. Използвани хоризонтален дренаж (земя в равна повърхност) или вертикално оттичане на излишната вода, която се дава възможност да се получи в дълбоките слоеве на земята, преминаване на слой от глина, временно aquitard служител.

Какъв е дренажният агрегат 

Отводняването е отстраняването на вода от повърхността на почвата или от тясно разположена почвена вода, за да се подобрят условията за растеж на растенията или безопасността на строителството. Дренажно устройство по време на строителството Ако почвата не е естествено изцедена, използвайте неестествени методи - дренажни агрегати. От гледна точка на строителството този въпрос е регламентиран от SNiP 2.06.15-85 "Инженерна защита на територията от наводнения и наводнения". Този документ, без да е нужно да се казва, е по-скоро за неспециализирано развитие, а засяга големи строителни структури. Собственикът на вилата трябва да отбележи, че дренажният басейн на обекта изисква задълбочен подход дори на етапа на проектирането му.

Какво се включва в дренажния агрегат

Дренажните агрегати са повърхностни и дълбоки. В повечето случаи дренажният агрегат е комплекс от водни приемници и дренажни системи. С дренажна система за отводняване на повърхността се помагат на канавки или канали за дренаж. Заедно дълбоки отводнителни канавки - набор от канализацията под земята. Строителни комплекта отвеждане на водата тече в дренаж от отводнителни кладенци или съхранение повърхност, което събират вода от няколко отделни канали или улеи. След това, в зависимост от количеството на входящата вода и състава на почвата, тя или проникнали в по-долните водоносни пластове, или, в случай на вода голямо количество и възможност да го приведе в земята не през помпата отстранен извън площадката, например, в близкия водоем или набор от канализационни канали. Съгласно канализацията повечето от известните дренажна тръба - от керамика, азбест, ниско или високо налягане полиетилен (HDPE или LDPE) или keramzitostekla plastobetona положени в земята наклонена към дренажните колектор ямки. Дренажни тръби Дренажните тръби имат слотове или дупки. Подземните води навлизат в дупките и се извеждат в отводнителния кладенец. В случай на неперфорирани тръби те се подреждат на интервали. В зависимост от дизайна на дренажния комплект могат да се използват тави вместо тръби. Един от дренаж проблеми - през отворите в тръбите изтичане, не само вода, но също така и пясък, пръст, влиза корените на растенията. Прекомерна дренажна тръба На тази основа дренажният агрегат в крайна сметка ще се нуждае от ремонт. За да се предотврати или поне да отложи необходимостта модерни дренажни тръби се произвеждат в черупката на геотекстила - материал, който предава вода, но забавяне на земята частици. Филтър, изработен от геотекстил, може да се използва и при полагане на прости дренажни тръби. Също търговски достъпни и дренажни тръби, вода не е предавателни през отворите и чрез пореста стена. Дренажни тръби с филтър геотекстил Отделно продукти производствен, канализацията могат да бъдат получени поотделно. По отношение на възможностите за самостоятелно направени дренажни устройства можете да прочетете в един от следните материали.

Изберете комплект за отводняване

Както вече бе споменато по-горе, отводняването не е нечестно вертикално или хоризонтално, повърхностно или дълбоко. Но независимо от метода на дренаж, всички действат на един и същи принцип: излишната вода се отстранява от мястото, където тя се намесва, в посока, където няма да попречи на никого. Заедно с това те се опитват максимално да прилагат собствеността на водата, за да се придвижват независимо - да текат, като използват принуда под формата на помпи само когато е абсолютно необходимо. Видът на дренажната популация се избира в зависимост от конкретните условия:

 • дренажният обект - няма ли сградата или засаждането достатъчно вода за изтичане на излишната вода?
 • размерите и формата на обекта - например ако сайтът има естествен наклон;
 • способността и състава на почвата да премине вода;
 • обстоятелства на висока влажност - голямо ниво на подпочвените води (влажни зони) или perchovodka;
 • годишно валежи;
 • покритие на площадката - собствеността на земята под поляната за поемане на водата се различава от възможностите за асфалтова настилка или павиран участък;
 • вида и наличието на местна канализация в района - местоположението на филтриращото поле оказва влияние върху дизайна на дренажния агрегат.

Когато планирате дренажна система, помислете за независимата канализационна система. Много по-често се използва комбиниран метод, който в зависимост от условията включва различни видове дренажи.Повърхностно дрениране

Повърхностният дренаж е най-често срещаният и не чрез скъп, но в същото време ефективен метод за отклоняване на повърхностните води: резултат от силни дъждове или пролетно наводнение. Като правило не се изискват големи разкопки, привличащи големи строителни съоръжения: дренажни канавки в района се изкопават предимно от повърхностни. Канавите са направени със стени на почвата или са изработени от различни материали, както и готови дренажни тави. Агрегатът за повърхностен дренаж може да включва:

 • единични канавки - например над границата на обекта - 
 • байпас - по периметъра на обекта;
 • канавки - бразди - повърхностни канали, разположени на територията на обекта, например между леглата. 

Комплектът от дренаж на повърхността включва конструкции, предназначени да изсушават дъждовна вода и да разтопяват вода от сгради, например системи и отводнителни канали от покриви на сгради. Отводнителен канал на улицата Като водовземник се прилага:

 • външен дренажен канал, който минава покрай пътя;
 • буря;
 • естествен или естествен резервоар, разположен наблизо;
 • характеристики на терена, например дерета.

Елементите на повърхностния дренаж могат да бъдат отворени и затворени. Повърхностният дренаж обикновено е в състояние да разреши проблемите с наводненията, предназначени за градинарството и градинарството, но когато се строят, може да има нужда от по-важни отговори.

Дълбоко отводняване 

При устройството за дълбоко оттичане дренажните елементи се намират под земята. Дълбоко отводняване се използва, когато подземните води се намират на по-малко от 2,5 метра от земята - за да се намали UGW при изграждането на основата. Проектът на дренажния агрегат е един от компонентите на проекта за жилищно строителство. Събирането на дренаж се полага на нулевия цикъл на строителство. Отводняване на основата Методът на отводняване на основата се избира в зависимост от вида фундамент и GW. Важно е да се използват методите за стени и пръстени. При трудни геоложки условия на строителната площадка се използва отводняване на резервоара.

Отводняване на място

Точката на оттичане събира излишната вода локално: под поене кранове, колона, улуци от покриви, градински фонтани. В повечето случаи точковите дренажни елементи завършват комплекта линеен дренаж. Решетка на точката за отводняване под дренажа. Проектирайте местата за монтаж на точката на оттичане заедно с развитието на целия дренажен агрегат, за да направите правилно оттичането към неспециализираната канализационна канализационна система.

Вертикален дренаж

Вертикалният дренаж е един от елементите на дренажния агрегат. Тя може да включва отводнителни кладенци, които служат за събиране на вода от отделни дренажни тръби или пунктове за отводняване, както и независими кладенци, украсени с дренажни тръби или напълнени с чакъл. Вертикалното оттичане позволява "пробиване" на местната вода, задържаща горната вода: водата, която се натрупва в горните слоеве на земята, получава възможност да проникне дълбоко в дълбините. В някои случаи, дренажни кладенци се използват за намаляване на GWP, след това те са оборудвани с дренажни помпи, които изпомпват вода. 

био-дренаж

Декоративни растения на мястото - един от начините за дренаж. Застрашени канавки със запълване с водно-филтриращи материали - пясък, чакъл, са инсталирани в проблемните области и растенията са засадени на върха - природни "водни помпи". Ако е необходимо, под това дренажно легло, дренажите с дренаж се поставят допълнително в неспециализиран комплект дренаж. Био-дренажно засаждане. Снимки на сайта nacto.light blue / Комплектът отводняване на обекта изисква цялостен подход, като се вземе предвид геоложката миризма, изградени сгради, засаждане (декоративни и градински), планиране на градината. В следващите материали ще разгледам по-подробно подреждането на различните видове дренажи на обекта. Изделието се поставя в секциите: дренаж, организация на площадката, дренаж, влажни зони, предмети, методи

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да съхраняваме зеле в стая с висока влажност?Как да съхраняваме зеле в стая с висока влажност?
Как да отопляваме дърва в печката?Как да отопляваме дърва в печката?
Какво може да се построи на сушата?Какво може да се построи на сушата?
Как да започнете озеленяване на страната парцел?Как да започнете озеленяване на страната парцел?
Рентабилност на крайградската зона: мит или реалност?Рентабилност на крайградската зона: мит или реалност?
Хумус - черно златно рибно златоХумус - черно златно рибно злато
Видове дренажни системиВидове дренажни системи
Домакински дърворезиДомакински дърворези
Хидроизолация на мазета - бързо и сигурноХидроизолация на мазета - бързо и сигурно
Източване-ровИзточване-ров
» » Дренажни системи в крайградската зона
© 2022 BgDaning.com