BgDaning.com

Отводняване на обект: технология на подреждане

Отводняване на обект: технология на подреждане

За да се направи модерна дренажна система, не е достатъчно да се изкопае изкоп на мястото с наклон към водата. Необходимо е да се знае технологията на полагане. И дори да поръчате работата на специалисти, контролирайте процеса с остър майстор.

Конфигурация на дренажна система

Необходима е индивидуална конфигурация за конфигуриране. В общи линии схемата за дълбоко дрениране може да бъде паралелна, "рибена кост" и за селективни дренажни зони. Изборът на схемата се влияе от големите дървета, основата на сградата, оградите и т.н. При липса на постъпване на вода (река, езеро, отводнителен канал), водата се събира в кладенец, от който се изпомпва дренажната помпа извън площадката.

Издърпващи канализацията проведени в посока на наклона, и събиране - заедно с посоката на максималното разстояние между vodopriemniku.shy- канализацията :. Глинести почви - 10 м на глинеста почва - 20 m, с песъчливи почви - 50 m дренаж скорост, по-висока по-близо един до друг са канализации - на практика разстоянието се намалява с 2 пъти или повече. Освен това намалява измиването на полезни елементи от почвата.

Технология на дренирането

Отводняване Има тръба с дупки в стените по цялата обиколка на тръбата. Диаметърът на отворите варира от 1,5 до 5 мм. Той минава под земята и лежи под наклон, така че водата може да тече свободно в кладенеца. Горната точка на канализацията трябва да бъде на дълбочина от 0.7 m и допълнително задълбочава изкопа в 0,7 cm на метър (когато се използва диаметър на тръбата от 110 mm) и 0,5 cm, когато диаметърът на канала е 160 мм.

Ако в градината с висока маса за подпочвените води възнамерявате да отглеждате високи овощни дървета, канализацията трябва да бъде разположена на 20-30 см под корените на растенията. Ето защо, ако е необходимо, се увеличава дълбочината на канализацията.

Слоевете на дренаж се поставят в следния ред:

  • геотекстил;
  • гранитогрес;
  • тръба;
  • отново гранит;
  • геотекстил;
  • пясък;
  • земята.

геотекстилВ завършен изкоп подредени геотекстила - служи като един вид филтър предотвратяване проникването на малки дънни фракции в канализацията. Обърнете внимание на плътността на материала: тя трябва да бъде най-малко 200-250 г / кв. м. И, разбира се, материалът трябва да бъде пропусклив за водата, иначе подземните води не могат да влязат в тръбата. Уеб ширина трябва да е достатъчна, за да гарантира, че до затваряне на долната страна на изкопа, тя обгърна и увити когато се бомбардира с чакъл и предвидените канализацията. С други думи, развалините и тръбите са обвити в геотекстили.

дребен чакъл

За запълване на изкопа да се използват само фино смлян камък - фракции 5/20 (т.е. от 5 до 20 мм). Нормалният чакъл за отводняване не е подходящ. Като във водата, той в крайна сметка ексфолира и престава да действа като филтър.

Има развалини, разбира се, срамежливи - по-скъпи от обикновения чакъл, но това е случаят, когато не можете да спасите. Чакълът е покрит с геотекстилен субстрат със слой от 25 см, над него е положена дренажна тръба и са добавени още 25 см камъчета. След това геотекстилът е сгънат, така че горният слой чакъл е напълно покрит.

пясък

Над геотекстил "одеяло" се намира слой речен или пресяван пясък. Този наситен, фин кварц не трябва в никакъв случай да съдържа парчета глина, която в крайна сметка се измива и пречи на нормалното протичане на водата. Пясъкът се нуждае от достатъчно, за да покрие изкопа до самия връх. В продължение на 2-3 месеца, готовият дренаж е оставен сам, така че развалините и пясък се утаяват, а след това естествена почва се изсипва на 5-10 см. Няма значение, ако остане едва забележим депресия в земята - това е необходимо (но не задължително) за по-голяма надеждност, за да залее и дъждовна вода течеше по повърхността в "капан".

ямки

Всяка дренажна система включва няколко ревизионни кладенци, които събират срамежлива вода и я прехвърлят по-нататък по дренажите до окончателното главно кладенец. Ревизията на срамежливите кладенци е направена от вълнообразна пластмаса. Те са тънкостенни или с двойна стена (предпочита се втората опция). В диаметър тези преходни елементи са от 315 мм.

Такива кладенци се монтират в горните точки на каналите, на завоите на тръбите и на всеки 15 m от права линия. В долната част на кладенеца има така нареченият проход, където тръбата влиза. Под кладенеца, винаги се изсипват натрошени камъни - така че дъното е на около 5 см под дренажната тръба. Горната част, покрита с капак (задължително!), Може да бъде изравнена със земята. Но ако озеленяване на мястото току-що стартира и нивото на земята все още не е доведен до крайната оценка, е по-добре да напусне състав - нека тръбата и стърчат 20-30 см над линията на почвата. След това, когато цялата работа е завършена, лесно е да я изрежете на удобна височина.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да източим вилата площКак да източим вилата площ
Как да направите изтичане на сайтаКак да направите изтичане на сайта
Как да се изгради дренажна система в крайградската зонаКак да се изгради дренажна система в крайградската зона
Отводняване на сайта със собствените си ръцеОтводняване на сайта със собствените си ръце
Дренажна потопяема помпаДренажна потопяема помпа
Зона за отводняване: откъде да започнем?Зона за отводняване: откъде да започнем?
Видове дренажни системиВидове дренажни системи
Устройството за дренажна система в предградията и личния парцелУстройството за дренажна система в предградията и личния парцел
Отводняване на крайградската зонаОтводняване на крайградската зона
Отстраняване и други нормативни документи за дренажни системи по въпроси и отговориОтстраняване и други нормативни документи за дренажни системи по въпроси и отговори
» » Отводняване на обект: технология на подреждане
© 2022 BgDaning.com