BgDaning.com

Практика на дренаж: повърхностна и дълбока дренаж

Практика на дренаж: повърхностна и дълбока дренаж

Подземните води - най-лошият враг на основите на селските къщи. Те също повреждат градински дървета, пътеки, тревни площи. Но има сравнително прост метод, а не чрез скъп метод за намаляване на количеството течност в обекта - това е устройство за дрениране на повърхността. монтаж на дренаж

Системи и повърхностна селекция на повърхностния дренаж

Наборът от повърхността дренаж е по същество мрежа от канали и погребан повърхност на малки (30-50 см) дълбочината на тръба, която освобождаване на вода от повърхността на почвата в дъждовна канализация, и в отсъствие - в канавка, река, за понижаване на релефа или по-специално добре. Такава мрежа помага да се отървете от локвите след проливните дъждове и топенето на снега, предотвратява горния почвен слой се отмива, повреда на основата и слепите площ от прииждащите води се изливат на покрива на къщата. Ако настоящото може да се понижи нивото на подземните води на площадката през есента, съответно, намалява земята скреж издигане. На снимката:

 • Разпръсквачите са инсталирани преди изграждането на слепите зони (a). 
 • Те са свързани към дренажната мрежа посредством пластмасови тръби (b). 
 • В случай, че изчисляването на производителността на популацията се извършва правилно, тя не прелива в душ на капацитета (в).

Линии и точки

Разграничаване между точков и линеен дренаж:

 1. Първият е погребан резервоар за съхранение (отводнителни дъждове), чиято вода се отклонява през подземните тръби. Дъждовни води заливи значително по-вероятно да имат покрив канализацията и преливни тръби съвкупното предлагане, най-малко - в места, където, поради акцентите на облекчение вероятно местната задържане на вода. 
 2. Линеен множество канали са оформени от положени наравно с повърхността на земята, и са предназначени за събиране на вода от местни платформи, писти и пътища, които придават малък наклон към камерата за прием.

?!-more-? По-рано, за линеен дренаж на лятото къща изкопан канал дълбочина 20-30 см, напълнена с много чакъл или подредени в него азбест корито. За местно отводняване бяха използвани азбестоциментни и керамични тръби. Но чакъл агрегат работи за кратко време: в края на два или три сезона, особено в проблемните земи, тя е запушена от частици от глина и тиня. И тръбите и азбестовите канали бяха много трудно да се прикрепят плътно. Елементи на дренажни комплекти: дренажни тави (а), канал за комуникация с дренажна тръба (В), буря вода отвори (в) Сега пазарът предлага широка гама от отводнителни тави с решетъчни капачки, подставки буря вода отвори, боклук кутии (последният предпазва съвкупността от замърсяване) и други компоненти. Наборът от сглобяеми модули с уплътняващи връзки ергономични в експлоатация и монтаж, както и не се разваля гледката на част, а понякога и в допълнение един вид украса. Дренажни канали пренасят в областите на пътната настилка (а), но по времето, когато те се използват за дренаж тръба вместо тави в земята (б)

Избираме материала

Сега основните елементи на общата канала - буря вода входовете и като тавите за вода - създават бетон (метод vibrocompression), полимер, полимерни композити (полимерни смоли с различни пълнители) и пластмаса (предимно полипропилен). Тези материали, с изключение на пластмаса, скъпи, освен тава монтаж цимент необходими подемни съоръжения. На тази основа са били значително по-вероятно да използват лятната си къща пластмасови детайли: силен, измръзване и изчислена за най-малко 10 години трудов стаж. Те имат шарнирно съединение, което не изисква допълнително запечатване по време на монтажа. В повечето случаи, вода от отводнителни канали се дава през тръбите, но понякога е възможно да се направи чучур направо на земята, голям укрепен слой от чакъл или в открити канали резервоар затворен решетки - пластмаса, поцинкована или неръждаема стомана или чугун. Животът на мрежи, изработени от неръждаема стомана - повече от 20 години, чугун - 50 години, но са поцинковани продукти само 7-10 години. Изборът на цветове за готовите решетки е малък - стомана, тъмно, сиво и кафяво. Yourself боя решетки, не трябва да бъдат: в емайл покритие на улица работа много бързо започва да отиде с тях. За точка водосборен понякога използва тави с перфорирани стени (а, Ь, с). С тяхна помощ е възможно да се източат, например, парчета от чакъл. са необходими Cellular решетка от неръждаема стомана (Z) се изчислява на по-голямо натоварване на ребрата и долната стена на тавите за траен адхезия към основата

Точно изчислениеПри избора на елементи от дренажния агрегат е от съществено значение да се вземе предвид външното механично натоварване върху него. Много производители използват европейската норма EN 1433, която разделя продуктите на шест класа в зависимост от максималното допустимо натоварване. В частна сграда се използват най-вече продуктите от първите три класа - A15, B125 и C250 (цифрите в края на буквите означават тестовото натоварване в Нютон). Продуктов клас A15, изчислен върху пешеходни зони, клас B125 и C250 - за входовете за автомобили. Ще видим, че пластмасовите тави могат да получат клас C250 и още по-високи, т.е. те са напълно способни да поддържат теглото на камиона (очевидно само с подходящия начин на инсталиране). Но пластмасовите решетки могат да се монтират само в пешеходни зони. Металните покрития са подходящи за градински площи и дворове, пешеходни пътеки и за дебелина на метала повече от 1,2 мм - и за алеята (но имайте предвид, че джантите неминуемо ще ги повредят). Продуктите от чугун се изчисляват за пътуване на товарен автомобил. Воден колектор с две тръбни съединители (a), табла с решетка (b) и табла за срязване (c) Когато избирате секцията от тави, резервоари и тръби, трябва да направите хидравлично изчисление. Тя ще бъде свободна да изпълнява за вас експерти от компании, предлагащи компоненти за дренажни агрегати. Проектирайте по-добре мрежа от тръби и канали с добър пропускателен капацитет. Цената на компонентите за устройството на дренажните канали (в раздел 140х70 мм) Цената на аксесоарите за устройството на дренажните канали

Компетентна инсталация

Целият отводняване на водата трябва да бъде насочен заедно с дренажните зони. В противен случай това ще струва повече поради частичното унищожаване на пътните настилки, увреждане на цветни лехи и тревни площи. Забранено е правилното организиране на отклоняването на обектите, съответно ще трябва да се увеличи продължителността на каналите. Монтажът започва с маркиране. Каналите трябва да се даде пристрастия при приблизително 1% към izliva- капачка трябва да бъде поставен наравно с изцедени повърхността, като се започне от това ниво подложки означени с колове и опъват кабел между тях. След това те започват да изграждат основи под резервоарите и тавите (в случай че последните са в почвата, те не могат да издържат натоварванията). Основата е направена под формата на бетонна лента с ширина 20-30 см и височина 22-35 см. По-добре е да се направи с разширена подметка, за да се избегнат вертикалните движения. Торбите се вкарват в течния бетон, свързвайки се така, че дюбелът да се наблюдава в посоката на гърлото. Започнете с таблата, която се намира по-близо до дъното на магистралата. Тръби от точков водосбор се поставят в окопите върху гладка пясъчна възглавница. На места, където се въртят тавите, докинг тави и приемници за дъждовна вода с подземни тръби, се монтират уловители на пясък. Диаграма за монтиране на дренажна табла 1 - пътна плочка - 2 - пясъчна възглавница - 3 - табла - 4 - чакъл легла - 5 - основа - 6 - почвата. Диаграма на инсталацията на дренажна тава

Да бъдеш чист 

В съвкупността от повърхностния дренаж неизбежно се пясък и мръсотия, отломки и паднали листа. За да се избегнат значителни запушвания, е необходимо да се измиват улавящите пясък поне 2 пъти годишно - в края на пролетното наводнение и през септември - октомври. Веднъж на всеки 2-3 години има същността на извършване на основното почистване на цялото население. Заедно с това разглобявайте решетките, отстранете замърсяването от тавите, подземните тръби се измиват с прекрасен поток от вода, почистете добре водосбора. В случай, че в тръбата се появи корк от листа и гниене, тогава се използва железен кабел за елиминирането му. За да се избегнат значителни запушвания, е необходимо да се измиват улавящите пясък поне 2 пъти годишно

Общи неточности в дренажната система

 1. Тавите се монтират без циментова възглавница. Зимния период, те са по-склонни да изтръгнат от почвата от силите на размразяването на замръзванията. 
 2. Тавите се поставят без наклон или с наклон. Водата замръзва по време на студеното затваряне, което може да доведе до появата на пукнатини в стените на каналите. 
 3. Страницата на тавата се издига над изтичащата се повърхност. Водата няма да потече в таблата и при намирането на байпасните пътища се образуват локви и ще се измие земята. 
 4. Няма пленници за пясък. Подземните тръби скоро ще се запушат, а тяхното почистване е отнемаща време и неприятна задача.

Целият изтичане от покрива трябва да се допълни с точково оттичане на водата. В противен случай се оказва, че е практически ненужно. Каналът над съседните повърхности всъщност не събира вода. Обстоятелството е, че решетките не са били инсталирани преди, но след поставянето на паветата - камък.

Дълбоко отводняване

В низините, в влажните зони, повърхностният дренаж трябва да се комбинира с дълбоко оттичане. Изграждането на последните да бъде скъпо, но в много случаи това е единственият начин за вземане на едно парче земя, подходящ за строителството и градинарството. Дълбоко дренаж - множество перфорирани тръби (сифони) с диаметър 100-200 мм, установени на дълбочина 0.5-1.6 m при наклон до точката на водосборния басейн (но не би нисш непропускливи слоеве). В повечето случаи един или два цикъла от такива дренажи по периметъра на къщата. Те се поставят във филтъра, който се формира от слой геотекстил и пясък. Така, че малки частици от утайки се през филтъра без запушване агрегат, завиването и в местата на свързване на тръби организират кладенци Настаниха дълбочина от 40-60 см, в случай на канализацията изчисляват ос. И в дъното на множество дренажи, от който водата се изпомпва до облекчение канализация или автоматична помпа за източване. Deep дренаж организира в ранните етапи на развитие на сайта и във всеки случай преди целокупността на озеленяване дренаж насочено към планината, заедно с подреждането на дренирани площи Подробности за устройство, като дренаж заедно имате възможност да прочетете статия дренаж заедно в лятната си къща: дълбок дренаж. Вижте отвъд това:

 • Дренажни агрегати в крайградската зона
 • Дренажни агрегати в крайградската зона: дренаж на повърхността
 • Къде се подава водата? Изворна къща за ваканционен дом

Материалът е подготвен от Владимир Григориев. Снимка: DoorHan, ХАУРАТОН, «хидравличен", "Standartpark", В. Ковальов / Burda Media, В. Григориев / Burda Media «Akvastrit" "BB-Парк". Изделието се поставя в секции: изделия, дренаж, подпочвени води, дренаж, изпълнение, строителни работи, изграждане на къща

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да се справят с подземните води в крайградската зонаКак да се справят с подземните води в крайградската зона
Как да направите изтичане на сайтаКак да направите изтичане на сайта
Как да се изгради дренажна система в крайградската зонаКак да се изгради дренажна система в крайградската зона
Отводняване на сайта със собствените си ръцеОтводняване на сайта със собствените си ръце
Видове дренажни системиВидове дренажни системи
Дренажни системи в крайградската зона: дренаж на повърхносттаДренажни системи в крайградската зона: дренаж на повърхността
Ремонт на основата на вилатаРемонт на основата на вилата
Отводняване на крайградската зонаОтводняване на крайградската зона
Дренаж около къщатаДренаж около къщата
Вътрешна канализация - класификация на системитеВътрешна канализация - класификация на системите
» » Практика на дренаж: повърхностна и дълбока дренаж
© 2022 BgDaning.com