BgDaning.com

Как да се справят с подземните води в крайградската зона

vysokiy_uroven_gruntovyh_vod.jpg

Дачи парцели и гостоприемници, характеризиращи се с ниска позиция на лежане и високо състояние на подземните води, може да причини много неудобства на собствениците. Как да се справят с подземните води и как да се определи нивото на тяхното възникване, както и естеството на щетите, което е следствие от близо появата на подземните води - всичко това ще стане тема на тази статия.

Подземните води. Нивото на появата на подземните води и щетите, които причиняват

Първо, трябва да определите терминологията. Първичните води се наричат ​​гравитационни гравитационни води, които не се намират дълбоко от повърхността на земята на първия водоустойчив хоризонт и са водите на първия водоносен хоризонт.


Говорейки за нивото на подземните води, трябва да се отбележи, че ниската дълбочина на леглото им допринася за постоянните колебания в зависимост от сезона. По този начин, периодът на валежите може да бъде белязан с рязко увеличение на нивото на подпочвените води в района, а топлината и сушата, съответно, намаление. Това се дължи на естествените източници на подпочвени води, между които могат да се разграничат атмосферните валежи, водата от размразени снегове, близките реки и езерата.

Изграждане на обекти от всякакъв вид, независимо дали това е изграждането на жилищна или битови цели, трябва задължително да бъде свързано с измерването на нивото на подпочвените води, като щетите на собствениците поради причината, че районът в близост до подземните води, на моменти може да увеличи разходите за експлоатация на обекта. Първо, те могат да допринесат за извличане на почвата, в резултат на което спадове основа, а след това има значително натрупване деформация и пукнатини. Първите признаци на деформационните жилища проливат мазилка, стъкло фрактура външен вид, без никакви външни влияния и злонамерено заглушаване на врати и прозорци.

Градинари, на мястото на което се намира в близост до подземните води, също ще имат трудни времена: дървета, растящи на тази област, не понасят нежелателно квартал и тяхната коренова система, достигайки подпочвените води, е в състояние на недостиг на кислород, което е причина за преждевременна смърт на дървета.

Как да определим нивото на подземните води?

Ето защо е важно да имаме приблизителна представа как първо да се определи подземната вода, а след това да се предприемат навременни мерки за борба с тях. Определете нивото на тяхната поява се препоръчва в извън сезона, есента или пролетта, когато количеството на валежите достига максимум. За тази цел са разработени няколко метода, малко по-разпространени от които са признати:

1. Геоботан. Същността на метода е да се определи съответствието на растенията с почвата и хидрогеоложките особености на терена. За целта е необходимо да се използват специализирани таблици, които да посочват растенията, които се разпределят върху почви с определени качествени характеристики, както и основните признаци на замърсяване на почвата;

2. Нивото на появата на подземните води може да се определи и като се привлече вниманието към нивото на водата в близките кладенци, разположени директно на площадката. За целта е необходимо да се намери най-високото положение на водата по стените на кладенеца, да се сравни с индикаторите на подпочвените води и да се направи измерване от повърхността на земята;

3. Друг добре известен метод изисква пробиване на кладенец в градински парцел, чиято дълбочина не е по-малка от два метра. Създаване на дупка, трябва известно време, за да я наблюдава, ако има вода в кладенеца, което показва високо ниво на подпочвените води, и ако на дъното на кладенеца, след като времето все още е суха - вие нямате причина да се страхуваме от подземните води далеч.

Намаляване нивото на подпочвените води. Основни методи

Ако след като установите нивото на възникване на подземните води, сте стигнали до разочароващи заключения, тогава е време да помислите за нейния спад. Намаляването на нивото на подземните води в страната е необходима мярка за предотвратяване на горепосочените нежелани последици и може да се извърши както на етапа на строителните дейности, така и в средата на експлоатацията на сгради и съоръжения за различни цели. Тя се извършва, както следва:

1. Един от най-честите начини за намаляване на нивото на подпочвените води в градината, известно от древни времена, е разположението на езерото. За тази цел се препоръчва да се изгради в сърцето на имота, а след това можете спокойно да се насладите на резултатите от тази работа: езерото не само ефективно намалява нивото на подпочвените води, тя допринася за защитата на сутерен, изба и градината на наводнения, но също така има много декоративни ползи;2.Ако строителството на жилищни сгради вече е завършено и водата продължава да застава на мястото, ситуацията ще трябва да бъде коригирана по различен начин. Монтирането на затворена или отворена дренажна система е единственият оптимален начин за излизане от тази ситуация.

Отворени и затворени дренажни системи. Какво да избера?

- отворената дренажна система допринася за леко понижаване на нивото на подпочвените води (30-50 см) и представлява канавки, чиято дълбочина достига 70 см, покрита с развалини, чакъл и пясък. В същото време дебелината на дренажния слой не трябва да бъде по-малка от 10-15 см;


- затворена система за отводняване от конструктивна гледна точка е изкоп, разположена с наклон към оттичането и дренажа, изпълнен с дрениращи компоненти. За по-голяма ефективност на дъното на такъв дренаж е поставена перфорирана тръба. Експертите препоръчват да се осигури затворен дренаж около периметъра на сградите или на обекта като цяло. Поставянето на дренажни тръби трябва да се извършва на територия, където преминаването на автомобили и друго специализирано оборудване е изключено, за да се избегне увреждане на отводнителната мрежа.


Изкуствено понижаване на водната маса. Дрениране или обезводняване?

Ако по време на строителната фаза е имало необходимост от организиране на разкопки и окопи, е необходимо да се внимава предварително да се предотврати навлизането на подземните води в тях. Това се прави и по няколко начина:

1. Отворен дренаж - метод, който има за цел да изпомпва подземните води с помпи от ями или канали, чиято долна част е оборудвана с вана или така наречените водосборни канали. Същността на метода е, че водата, просмукана през дъното и склоновете на изкопа, се събира в камерата и се изпомпва чрез функционирането на диафрагмените помпи.

2.Ако отворена дренажна инсталация очевидно неуместно решение, често прибягват до изкуствено намаляване на нивото на подпочвените води или обезводняване на подземните води в страната, което допринася за понижаване на подпочвените води под дъното на проектираното яма. Същността му се състои в изпомпване на подземните води от дълбоки-добре помпи, които се произвеждат от кладенци, предназначени за обезводняване, или изкопани кладенци, които се намират в непосредствена близост до операциите. Когато се използва този метод, тя се намалява рязко, което води до необходимата естествена дехидратация на почвата на този етап от строителството. При прилагането на този метод не само се запазва целостта на наклона на изкопа, но се предотвратява от разхлабване бази околните структури.

За познаване предлагаме няколко начина за загуба на вода, по-рядко срещани в условията на лични парцели. Основните са:

1. Метод за електроосмоза;

2.Iglofiltrovoy;

3.Vakuumny.

Важно! Интензивно и еднократна подпочвените изпомпване, без значение извършва техника изисква внимателен анализ и опазване на околната среда, тъй като това може да доведе до нарушаване на целостта и връзката на подземните и повърхностните водоизточници, които причиняват изсъхване на извори и повърхност потъване.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да изберем разсад на ябълково дървоКак да изберем разсад на ябълково дърво
Как да определите нивото на подпочвените води в районаКак да определите нивото на подпочвените води в района
Урни и сондажи: какви са водоноситеУрни и сондажи: какви са водоносите
Добре или добре?Добре или добре?
Изграждане на къща: значението на геоложката работа на обектаИзграждане на къща: значението на геоложката работа на обекта
Съдът в Новосибирск спря строежа на жилищен комплекс близо до водноелектрическа централаСъдът в Новосибирск спря строежа на жилищен комплекс близо до водноелектрическа централа
Вода в частна къща - още няколко думи за качеството на водатаВода в частна къща - още няколко думи за качеството на водата
Отводняване на крайградската зонаОтводняване на крайградската зона
Търсете вода за кладенеца на сайта.Търсете вода за кладенеца на сайта.
Градината в блатото или изсичанетоГрадината в блатото или изсичането
» » Как да се справят с подземните води в крайградската зона
© 2022 BgDaning.com