BgDaning.com

Съхранение на семена от картофи

Съхранение на семена от картофи

Засадените картофи трябва да бъдат напълно изсушени, поръчани от малки и болни грудки, а след това да бъдат покрити със склад. Възрастните клубени в повечето случаи изсъхват на земята: при ясно време, 20-30 минути, при облачно време -1-4 часа. За по-надеждно съхранение на картофи за посев, клубените трябва да бъдат засадени в продължение на 10-12 дни след събирането на реколтата.

За това, при хубаво време, картофите са разпръснати под открито небе в 1-2 слоя, в дъждовни - под сенници. Понякога клубените се блъскат, така че светлината върху тях се влияе от всички страни. Озеленените клубени не могат да се използват за хранене или хранене на животни.

Не кълнете грудки! Бъдещата реколта на картофи зависи не само от качеството на събраните материали, но и от условията на съхранение. Широко разпространен дефект при съхраняването на Kсемsem дни-tofel е преждевременното му покълване.

В повечето случаи картофите, които се съхраняват в сутерените, по време на преградата разчупват кълновете, а от време на време 2 и 3 пъти през зимата. Не-кавалистите са убедени, че картофите все още ще се издигнат, тъй като клубените могат да растат много пъти. Но освен това, единственото прекъсване на леторастите води до намаляване на добива с 15-23%. И в някои години недостигът на реколта поради кълняемост и разпадане на кълновете достига 38-40%. Семената от такива отслабени клубени закъсняват за 2-3 дни, а цъфтежът - за 10-14 дни.

Растенията се развиват по-слабо, отколкото от неразрушени грудки. Те са по-често изложени на болести, по-привлекателни за насекоми вредители поради биохимичен дисбаланс в отслабен растителен организъм.

Основната причина за преждевременно покълване на клубените е несъобразяването с условията за вентилация и температура в хранилището. Най-добрите условия за съхранение се добавят при температура от 2-3 градуса. След това дишането на клубените е на минимално ниво, съответно, процесите на развитие и растеж се възпрепятстват.И развитието на патогени е спряно.

Какво се случва с картофа, когато се отклонявате от този оптимум от дълго време? Когато температурата се понижи до 0 или минус 1 градус, клубените все още не умират, но те натрупват вкус и захарта става сладка. Качеството на семената на клубените се намалява.

Увеличаването на температурата до 5 градуса не води до клубени. Но дишането им става все по-интензивно, защото те губят тегло. Качествата на семена все още са добре запазени, а също така е възпрепятствано развитието на гъбички от фузариум и патогени от второ заболяване.

Предстоящото увеличение на температурата до 8 градуса води до увеличаване на интензивността на дишането. Загубата на тегло нараства, кълняемостта на клубените започва. Освен това се създават благоприятни условия за развитието на патогени. При температура около 11 градуса, патогените се развиват по-интензивно. Гъбените грудки се превръщат в мокро гниене.

Нивото на качеството на картофите бързо намалява. Кълнове на клубените растат скоро.

Температурата над 14 градуса води до такъв интензивен растеж на кълнове, които скоро те тъпчат, в краищата им се образуват бебета. Интензивността на дишането на клубените е толкова висока, че натрупването на въглероден диоксид в магазина ги кара да се задушат. Плътта става тъмна.

Картофите губят едновременно семена и храни.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да съхраняваме правилно картофените семенаКак да съхраняваме правилно картофените семена
Защо да отглеждате ранните картофени клубени преди засаждане?Защо да отглеждате ранните картофени клубени преди засаждане?
Как да отглеждаме картофи на улицата?Как да отглеждаме картофи на улицата?
Как да се изкопаят и съхраняват картофитеКак да се изкопаят и съхраняват картофите
Как да отглеждаме картофиКак да отглеждаме картофи
Как да приготвяме картофи за засажданеКак да приготвяме картофи за засаждане
Как да съхранявате картофитеКак да съхранявате картофите
Съхраняването на картофените семена е друго главоболие на собственицитеСъхраняването на картофените семена е друго главоболие на собствениците
Събиране на сортове картофиСъбиране на сортове картофи
Предимства на отглеждането на летни картофиПредимства на отглеждането на летни картофи
» » Съхранение на семена от картофи
© 2022 BgDaning.com