BgDaning.com

Варнизация на картофи и други подготовка на клубени за засаждане

За да взема реколтата от картофи през юни, започвам обучение през март.

Купувам картофи от ранни сортове (Белоруски рано, Жуковски рано, Priekulsky рано, Prigogine-2), което представлява добра реколта за 50-60 дни.

Клубените поставях един слой в плитки дървени кутии или картонени кутии и веднъж седмично се обърнах. За да не изпада, пръска се с вода на всеки 7-8 дни.

През първата седмица се запази картофите при температура от 20 .. + 25 градуса (като бъбречна пробуждане), а през следващите 30 дни - .. На 7 .. + 8 градуса, (която насърчава формирането на силни дебели тъмни зелени кълнове). За да се увеличи добивът на картофи и устойчивостта към заболявания, 2-3 дни преди засаждането може да се пръска грудките с едно от следните съединения:

  • разтвор на минерални торове (400 грама амониев нитрат и суперфосфат на 10 литра вода) - със скорост 300-500 мл на 10 кг грудки;
  • разтвор на микроелементи (0,5 чаени лъжици бор, мед, манган на 10 литра вода) - със скорост от 1 литър на 10 кг грудки;
  • разтвор на Хумат (1 чаена лъжичка на 10 литра вода);
  • разтвор на пепел (1 елемент от пресечена дървесна пепел на 2 литра вода, настояват 24 часа).

В края на април клубените се засаждат на открито. В случай на повтарящи се пролетни слани, растението се изхвърля или покрива с филм на два слоя.

СЪВЕТ: За ранно засаждане се опитвам да избират едни и същи клубени по маса - това осигурява едновременно издънки и същото развитие на растенията. Големите грудки произвеждат по-ранни и мощни издънки и могат да потискат растенията, отгледани от малки.

Изберете разнообразие от картофи за засаждане

Много скоро летните жители ще започнат да купуват картофи за засаждане. Не е тайна, че сортовете трябва да се променят периодично. За какво да търсите, като изберете качествен посадъчен материал, попитахме специалиста.

Сертификат за качество

Ако купувате картофи не от ръцете, а от специализираната ферма, трябва да има сертификат за качество. Той посочва: адресът на производителя, клас, описва накратко селскостопанската технология, информация за сеитбените качества според анализа (процент на болните грудки и кои заболявания), заключение на инспектора.

Устойчивост на болести и вредители.

Обърнете специално внимание на това, ако вече има някои проблеми на вашия сайт. Днес много сортове картофи са устойчиви на рак, нематод, ризоконтония, късна победа, бръчки, гниене.област

Сега пълна с чуждестранни сортове, красиви и отстъпчиви. Въпреки това, не всички от тях отговарят на условията на определен регион и могат да бъдат сравнени с вкусовете на домашните сортове. Поради това е по-добре да се отглеждат картофи от зонирани сортове или да се комбинират и двата вида, защото няма един сорт, който да дава същите резултати при каквито и да било условия.

Колко клубета имате нужда от сто квадратни метра?

Едно просто изчисление ще ви помогне да определите колко е необходимо да купите картофи. Така че, ако 1 клубена тежи 50-70 грама, а за 1 кв. М имат нужда от 5-6 парчета, получаваме:

  • 70 г х 5 грудки = 350 г / м2;
  • 350 g х 100 = 35 kg / тъкане.

Размер на тръбата

Стандартен размер на семенни клубени за сортове с кръгла овална форма е 28-55 мм, удължен - 30-60 мм (тегло - 40-60 г). При умножаване на дефицитните сортове можете да използвате по-малки.

вид

Картофените клубени трябва да бъдат без признаци на заболяване, цели, с по-твърда кожа, сухи, без израстъци и израствания.

За подготовката на картофи за засаждане скоро

Приблизително 5 март, за кълняемост, нося картофи за посев от мазето до лятната кухня, където + 18 ... + 20 градуса и дифузна светлина. Грудките са разположени на една маса в един слой, веднъж седмично се връщам и поръсявам вода.

След 10 дни (15 март), когато всички бъбреци са проникнали, намалявам температурата до +10 градуса.

На 25 март разпространявах кълнящите клубени в кутии с ниски страни (поставях полиетиленово фолио на дъното) или яйчни тави. Аз изсипвам смес от дървени стърготини и пясък 3: 1 слой в 2-4 см (аз вземам бор, смърч или бреза, и сместа е загасена с вряща вода предварително).

Субстратът периодично овлажнява, а не позволява да изсъхне. След като се напръска с такъв състав: 10 литра. вода + 1 L разтвор Mullein (1:10) + 1 супена лъжица. сложен тор.

Скоро разсадът започва да се втвърдява, като следобед донася кутия с картофи на улицата.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да увеличите добивите на картофиКак да увеличите добивите на картофи
Как да отглеждаме картофи на улицата?Как да отглеждаме картофи на улицата?
Винаризация на картофите - колко правилно?Винаризация на картофите - колко правилно?
Как да засаждате картофи правилноКак да засаждате картофи правилно
Как да отглеждаме картофиКак да отглеждаме картофи
Как да приготвяме картофи за засажданеКак да приготвяме картофи за засаждане
Картофи сорт Жуковски (бръмбар рано)Картофи сорт Жуковски (бръмбар рано)
Подаване на картофи по време на покълванеПодаване на картофи по време на покълване
Култивирана картофена култураКултивирана картофена култура
Предимства на отглеждането на летни картофиПредимства на отглеждането на летни картофи
» » Варнизация на картофи и други подготовка на клубени за засаждане
© 2022 BgDaning.com