BgDaning.com

Подготовка на картофи за засаждане

Подготовката на картофите за засаждане е много важен и важен етап, от който зависи пряко количеството и качеството на реколтата

За да получите добра реколта, трябва внимателно да изберете материал за посадъчен материал: картофените клубени не трябва да бъдат засегнати от износване или гниене, да имат видими повреди, черни петна и меки повърхности. Не избирайте прекалено малки или прекалено големи грудки. Теглото на грудката трябва да бъде 50-80 g.

Има доста техники за приготвяне на картофи за засаждане, които задействат биологичните процеси в клубените, за да образуват кълнове и да развият кореновата система. В зависимост от избрания метод подготовката може да отнеме от 3 до 25 дни.

7 начина на предварителна растителна подготовка на картофени клубени

Есенни зелени картофени клубени

Позволява на младите кълнове да станат по-здрави. За тази цел, плитките кутии са пълни с грудки от картофи и поставени под козирка в продължение на няколко седмици. Светлината трябва да бъде разпръсната. Когато са изложени на светлина, клубените произвеждат соланин, който оцветява картофите зелено и ги прави негодни за консумация. След засаждането можете да очаквате да увеличите добива средно с 10% и по-бързо издънки.

Култивиране на картофени клубени в светлината

20-25 дни преди засаждането, пренареждайте посадъчния материал, прехвърлете го в светла стая с температура от +15 ... + 18 ° C и поставете клубените на 1-2 слоя, за да израснете. Стаята трябва да бъде вентилирана. От време на време купете кутии със засаден материал. В случай на недостатъчно осветление, издънките ще достигнат за източника на светлина, поради което те ще станат слаби и прекомерно удължени. Също така, осветлението ускорява процеса на производство на соланин - зеленикавите грудки придобиват имунитет срещу опасни заболявания и гризачи.

Отглеждане на картофени клубени във влажна среда

Този метод не изисква светлина стая, съкращава времето за кълняемост до 15-20 дни и насърчава образуването на корените на кълнове. Кълбовете се поставят в 3-4 слоя във вентилираните кутии, като всеки слой се отделя с насипен влажен материал (торф, хумус, дървени стърготини). Поставете клубените в по-дебел слой не трябва, това затруднява достъпа до тях свеж въздух. Кутиите се съхраняват в тъмно помещение при температура от + 12 ... + 15 ° С, без да се забравя да се контролира и поддържа влагата на субстрата, тъй като той се изсушава, като се пръска с вода от пулверизатора. На клубените се образуват не само кълнове, но и корени, така че след засаждането на леторастите ще бъде по-силен и ще се появи по-рано.

Изсъхване на картофени клубени

Методът увеличава устойчивостта на посадъчния материал към болести, ускорява растежа на зелените леторасти и появата на кълнове при температура от + 16 ° C или по-висока, светлината не е предпоставка. Кълновете се поставят в 1-2 слоя и се затоплят до появата на кълнове, докато клубените губят част от влагата, но натрупват ензимите, необходими за по-нататъшен растеж.

Отглеждане на картофени клубени в гореща стая

Много бърз метод за онези градинари, които нямат време да започнат да подготвят картофите за засаждане. Методът отнема не повече от 3-4 дни, през които е желателно да се поддържа температурата на клубените в диапазона от +20 ... + 25 ° С. Ако картофите са били съхранявани в студено сутеренно пространство, не го прехвърлете веднага на топло място - имате нужда от няколко дни, за да задържате картофените клубени при температура от +10 ... + 12 ° С. Високата температура ускорява ензимната активност на клубена, започва процесите, необходими за по-нататъшен растеж.

Отглеждане на картофени клубени в полиетиленови торбички

В полиетиленовите торбички е необходимо да се направят отвори за вентилация на грудки, да се запълнят картофите, да се свържат чантите с въже и да се поставят на осветено място. Създава се парников ефект, спящите пъпки се събуждат по-бързо и започва растежът на кълнове. Издънките са добри и силни. Освен това е много удобно да пренасяте или транспортирате до мястото за разтоварване.

Отглеждане на картофени клубени чрез накисване

Ден преди засаждането поставете посадъчния материал в контейнер с топла вода или хранителна смес. Хранителната смес може да бъде различна, можете просто да разредете 1 кг пепел в 10 литра вода.

Разделяне на картофени клубени

Един добър начин за увеличаване на количеството семена е да се отрежат големи клубени преди засаждането, така че да има най-малко 2 отвора на клубен фрагмент. Местата от парче на ваната трябва да бъдат поръсени с пепел. Подготвен по този начин, картофите трябва да стоят във въздуха за няколко дни и едва след това да могат да бъдат засадени на открито. Желателно е да се защитят клубените от влага и да се осигури температура най-малко +10 ° С.

Предварително третиране на картофени клубени1-2 дни преди засаждането е необходимо деконтаминацията на клубените. За тази цел е достатъчно да се държи в който и да е от разтворите в продължение на 3-5 минути, като предварително сте ги сгъвали в мрежеста торба или кошница. Например, можете да използвате пепел: в 10 литра вода разредете 1 кг пепел, разбъркайте добре и пуснете клубените в разтвора.

Методи за третиране на картофени клубени преди засаждане:

  • пепел: в 10 литра вода разсипете 1 кг пепел, разбъркайте добре и пуснете клубените в разтвора;
  • калиев перманганат: в 10 литра вода е необходимо да се разтварят 1 g калиев перманганат и кутия за кингчета от меден сулфат, добре се разбърква, спрей клубените до навлажняване;
  • разтвор на борна киселина: в 10 литра вода, разтварят се 50 g борна киселина и се разбъркват и пускат клубените в разтвор;
  • Добри резултати се получават при третирането на клубени с "Фитоспорин" и други специални препарати.

Всички тези мерки ще укрепят устойчивостта на картофи към инфекции и ще допринесат за по-доброто им развитие. Обработвайте клубените спретнато, за да не разкъсате кълновете. Във всяко око има 3-4 спални пъпки, от които се образуват филизи. Първите издънки са най-продуктивни. Ако бъдат прекъснати, "резервен" бъбрек ще расте, но ще бъде по-малко продуктивен.

Кога да засадите картофи

Ако картофите са засадени твърде рано, тогава при сланисти под -3 ° C той изчезва. В повечето напиши че картофи са засадени когато почвата загрее на дълбочина от 10 cm до температура 6 ... + 10 ° С Но кой ще ходи с термометър и ще измерва температурата на почвата? В повечето случаи, когато засаждане картофи се ръководят от температурата на въздуха (около 15 ° С) календарни дни, като опитни градинари - на цъфтежа бреза и дива череша. Така че, в южната част на картофите могат да бъдат засадени като се започне в средата на март, в Москва и Московска област - около 10 май в Екатеринбург - 5, май, а в Воронеж, Тамбов и Саратов - края на април - началото на май.

В средния колан след 25 май е твърде късно да засадите картофи. Ако забавите с кацане за няколко седмици, това може да доведе до рязък спад в добива. В допълнение, картофите не могат да бъдат засадени, където растенията от семейство Solanaceae растат - това са картофи, домати, патладжан и пипер.

Най-добрите предшественици: цвекло, краставици, ряпа, зеле, боб, зелени и, разбира се, сайдерте.

Благоприятни дни за отглеждане на картофи според календара на Луната от 2018 г.

приземяване: 22-23 април - 4-5 май - 1-2 юни (ранни сортове)

Условни благоприятни дни: 12-13 април-11-12 май

Благоприятни дни за грижи за картофите според календара на Луната от 2018 г.

поливане на всеки ден, освен: 6, 15, 27 май - 4, 12, 22 юни - 1, 8, 13, 29 юли - 14-15 август

Въвеждане на сложни торове: 2, 3, 7, 12 април - 1, 8, 10-12, 18, 25 май - 1, 6, 10 юни - 2-5, 20-21, 24 юли - 3-4, 9-12 август

Торене със сух тор: 16, 25 май-23, 29-30 юни-20-21 юли-1-5, 13, 28-31 август

Прибирането на реколтата: 6-7, 12-15 юли - 1-2, 13 август - 3-4 септември, 7-10 септември, 30 септември

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Картофи: как да изберем посадъчен материалКартофи: как да изберем посадъчен материал
Защо да отглеждате ранните картофени клубени преди засаждане?Защо да отглеждате ранните картофени клубени преди засаждане?
Как да отглеждаме картофи на улицата?Как да отглеждаме картофи на улицата?
Колко правилно да се подготвят картофи за засаждане?Колко правилно да се подготвят картофи за засаждане?
Как да получите две картофени културиКак да получите две картофени култури
Как да приготвяме картофи за засажданеКак да приготвяме картофи за засаждане
Как да се справяте с картофите преди засаждане?Как да се справяте с картофите преди засаждане?
Скраб от картофени (фото) видове и борба с болестиСкраб от картофени (фото) видове и борба с болести
Болести и вредители от картофиБолести и вредители от картофи
Възпроизвеждане на картофи от върха на стъблото и неговите невръстнициВъзпроизвеждане на картофи от върха на стъблото и неговите невръстници
» » Подготовка на картофи за засаждане
© 2022 BgDaning.com