BgDaning.com

Каква е температурата за нормалното развитие на картофите?

Каква е температурата за нормалното развитие на картофите?

Въпреки факта, че картофите се отглеждат в различни климатични условия - от крайния север до горещия юг - това растение е прохладно лято. тя се чувства по-оптимална при средна температура на въздуха 10-15 градуса и сравнително ниска нощна температура.

Картофените клубени са устойчиви на студ и започват да покълват на 3-5 градуса, но бавно. Всъщност те покълват при температура от около 7 градуса и по-висока и ранно узряване - на по-ниска. Оптимален растеж на грудки и температурата на образуване на началото на падеж сортове в северните области представлява 11-14 градуса, в повече южните райони -15- 17 градуса и за middle-- 19-20 градуса.

Увеличаването на температурата до 25 градуса се забавя, растежът на клубените и на 30 или повече градуса се прекратява.

По време на образуването на грудки, поникване и цъфтеж, неблагоприятният температурен режим води до намаляване на количеството хлорофил в страниците и до разпадане на синтеза на въглехидрати.

Семената на картофите са по-малко устойчиви на студ от клубените. За нея най-благоприятната температура на околната среда е -17-21 градуса. Минималната температура е вредна за картофените бонбони. Увреждане случва, когато замръзване 1,5-2 градуса и замразяване на 3-4.5 степени унищожи върхове от 60-100%, намаляване добив клубен при 25-65% в зависимост от фазата на развитие на растенията.Ранните есенни студове също ще окажат негативно влияние върху добива: ако грудките закъснеят да узреят, техният срок на съхранение и качеството им се влошават.

Клубените са повредени от студ от 2-3 градуса. Замразяването на хранилището до такава температура ще доведе до смъртта им. Дълго откриване на клубени при ниска положителна температура или при 0 градуса води до натрупването на захар в тях.

Скачането е обратим процес. В случай, че сладките (но не замразени) грудки са поставени в условия, при които температурата е над 10 градуса, количеството захар в тях ще намалее и обичайният вкус ще се върне.

Температурата на земята влияе върху усвояването на хранителните вещества, които идват от растението. най-благоприятните условия за хранене на корена се добавят при температура на почвения разтвор от 18 градуса. Но липсата на течност намалява ефективността на торовете.

И с дълъг дефицит на топлина и влага, добавянето на торове може също да даде отрицателен ефект и ефекта от намаляването на добива. Тези фактори трябва да бъдат взети предвид при вземането на решение за целесъобразността на храненето на картофите.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да увеличите добивите на картофиКак да увеличите добивите на картофи
Как да отглеждаме картофи на улицата?Как да отглеждаме картофи на улицата?
Как да отглеждаме картофените кълновеКак да отглеждаме картофените кълнове
Отглеждане на картофи - как да увеличите добива на картофи, като създадете подходящи условия за…Отглеждане на картофи - как да увеличите добива на картофи, като създадете подходящи условия за…
Когато засаждане на растения и разсад в открита земя: масаКогато засаждане на растения и разсад в открита земя: маса
Стреля от картофи: какво влияе върху външния им вид или кога да засаждате картофите?Стреля от картофи: какво влияе върху външния им вид или кога да засаждате картофите?
Как да съхранявате картофитеКак да съхранявате картофите
Засаждане и сеитба (март)Засаждане и сеитба (март)
Каква трябва да бъде температурата за отглеждане на домати?Каква трябва да бъде температурата за отглеждане на домати?
Биологични особености на отглеждането на копърБиологични особености на отглеждането на копър
» » Каква е температурата за нормалното развитие на картофите?
© 2022 BgDaning.com