BgDaning.com

Касисът е златист

Касисът е златист

(Ribes aureum) се среща в диви видове в Северна Америка. Оттам тя е била доведена в Русия през 18 век. Оттогава тя е била култивирана с удоволствие от ценители и градинари.

Биологични характеристики на френско грозде

Тази култура заслужено се радва на уважението и любовта на ландшафтните дизайнери и градинари. Касисът е златист, много непретенциозен, устойчив на замръзване, лесно толерира летните горещини, устойчив на различни заболявания и вредители. Това е благодарение на най-новото качество, а не на касис, предпочитат да растат в САЩ.


Касисът е златист, Ribes aureum

Това касис цъфти с красиви жълти цветя. Поради силния си аромат, те привличат многобройни насекоми опрашители, което е много важно за други градински култури. За силния аромат често се нарича златно касис френско грозде ароматно. Три листа листа са необичайни и донякъде напомнят на цариградско грозде.

Агротехнически характеристики на златистата рибарка

Златната касина се размножава със златни семена, зелени и лигнитни резници. Семената се засяват преди зимните студове или през първите месеци на пролетта след предварителната стратификация.

Културата расте безопасно на всякакви почви. Но при засаждането е желателно да се добавят органичен тор (компост или прекомерно обработен тор), суперфосфат и дървесна пепел в просторна яма за засаждане (50х50х50 см). Това ще спомогне за по-бърз растеж, изобилие от цъфтеж и носене на плодове. Засаждане на младите разсад, е необходимо да се изплъзне корен яка на няколко сантиметра, и нарязани на издънки, оставяйки само 8-10 см.

Златната касис е устойчива на суша, поради което не изисква редовно поливане, за разлика от черната касис. Тя перфектно носи както ярка светлина, така и сянка. Ако не се използва за хеджиране, резитбата може и не трябва да се прави. Достатъчно е да изтриете стари и повредени клонове. Останалата част от грижите за тази култура е същата като за черната касис.

Прилагане на златисто касис

Бушът е много декоративен, така че често се използва за ландшафтно градинарство на градината. Силните храсти на касина могат да достигнат 2,5 метра и да бъдат използвани като солитари или за създаване на жив плет. През пролетта това растение изглежда грандиозно поради многобройните красиви цветя, а през есента декоративните форми създават пурпурни цветни листа. Касисът е златист - растение, устойчиво на газа и дим. Ето защо е целесъобразно да се използва за градинарство на градски паркове, улици и площади.

Плодовете на това касис са приятен вкус, те не са твърде кисело. Количеството на витамин С в тях е по-малко, отколкото в плодовете на черен дроб, но те имат много повече витамин А. Плодовете не се рушат по време на транспортирането - това е още едно от тяхното достойнство. От плодове подготвят вкусно сладко, конфитюри, компоти, желе. За вкус и аромат конфитюр е подобен на боровинка и касис едновременно.

За разлика от черното касис в златистата не може да се използва за храна и медицински цели, издънки и листа. Те съдържат цианид, който е изключително опасен за човешкото здраве.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да развъждаме правилно касисът?Как да развъждаме правилно касисът?
Как да намалите червеното и бялото френско грозде?Как да намалите червеното и бялото френско грозде?
Как да насаждате касис?Как да насаждате касис?
Зелен плод Черно кафяво (снимка) и други видовеЗелен плод Черно кафяво (снимка) и други видове
Златна фурна (фото) описание на отглежданетоЗлатна фурна (фото) описание на отглеждането
Декоративно касисДекоративно касис
Компот от цариградско грозде и касисКомпот от цариградско грозде и касис
Какво вреди на касис и цариградско грозде?Какво вреди на касис и цариградско грозде?
Обработка на френско грозде от вредителиОбработка на френско грозде от вредители
Полезни свойства на касисПолезни свойства на касис
» » Касисът е златист
© 2022 BgDaning.com