BgDaning.com

Планиране на лятна резиденция: съвети за избор на стил и местоположение на обектите

Планиране на лятна резиденция: съвети за избор на стил и местоположение на обектите

Получавайки лятна резиденция, все още се надяваме, че ще се превърне в добро място за отглеждане и почивка на нашите собствени органични зеленчуци и плодове. За да превърнем собствените си планове в съдба и да приложим на практика точно това, което си представихме, в нашето съзнание е от основно значение да се разработи концепция за сайта.

Съдържание:

 • Съвети за планиране
 • Избор на територия
 • Имоти на сайта
 • Стилове на крайградската зона

Съвети за планиране

крайградски област за планиране се състои в поставяне съставните й части: къщата, стопански постройки (гараж, сауна), алеи, цветни лехи, зеленчукова градина, място, езера и т.н.

В повечето случаи сайтът е разделен на две части: жилищни, градински, зеленчукови и развлекателни площи.

Експерти съветват в процес на изграждане да разпределят 10% от площта, за градина и градина - 70%, останалите 20% могат да бъдат направени по пътищата, места, декоративни пътеки и декорация. Един от основните фактори, определящи оформлението на сайта, е неговата величина. Смята се, че за изграждането на цялостен комплекс от сгради е необходим парцел от 1-1,2 ха.

Класически 6-8 акра е достатъчно, за да се настанят малка къща, градина и баня. Да се ​​разраства огромна градина на такава територия няма да бъде.

Когато изпълнявате собствените си планове, погрижете се за живота и здравето на себе си и вашите близки - да дадете време на изискванията за санитарна и противопожарна безопасност.

При изграждането на къща е от съществено значение, за да се разположи правилно по отношение на посоките на света: добър отговор ще се намира в непосредствена близост до верандата, цветни лехи, това, което е перфектно украсяват входа на къщата. Дърветата са най-добре засадени от гърба и отстрани на къщата. Заедно с това, че е изключително важно да се вземе предвид, че големите дървета с забележителен набор от корен трябва да се постави, доколкото е възможно от къщата, така че корените не разрушават основите.

Избор на територия

Преди да започнете да планирате крайградската зона, трябва да оцените нейните характеристики. Тъй като настаняването, качеството и много други фактори ще зависят от това колко добре са построени сградите, каква ще бъде красотата и културата на пейзажа.

Фактори, които са фундаментално важни при планирането на даден обект:

 • облекчение
 • размер
 • Форма на сайта
 • Ниво на подземните води
 • Вид земя
 • светлина
 • Вятърна посока

Теренът, формата и размерът на парцела оказват пряко влияние върху местоположението на селските къщи, техния брой, местоположението на градината, различни елементи и градински декор, като например цветни лехи и други.

Съставът на Земята определя кой вид растения е възможно да расте на площадката. Земята може условно да се класифицира в двойка видове:

 • пясък
 • Супер пясъчен
 • глинест
 • хумус
 • бели дробове
 • тежък
 • глина


Може би ще е необходимо да се култивира почвата чрез прилагане на чернозем, торф, минерални торове. Въз основа на това се препоръчва най-напред да се анализира киселинността на земята. Този индикатор може да бъде определен в областната администрация, като поискате карта на земята или да разберете за себе си, като закупите лакмус в магазина и следвайки инструкциите на опаковката.

Много е важно да се определи нивото на появата на подземните води: ако водата достигне земната повърхност за по-малко от един метър и половина, трябва да се внимава за отводняване.

Документацията за наличие на подземни води е налице в администрацията на района или града. Така че изкусен начин независимо определяне на нивото на подземните води на площадката, е необходимо в сухо време в момента, когато няма дъжд (обикновено през юли), за да пробиете кладенци в различни части на сайта. След седем дни се уверете, че нивото на водата в тях е надеждно: ако водата е по-близо от метър и половина, това е сигнал за нуждата от дренаж.

Повечето от растенията не се понася добре от северните ветрове, на тази основа да леглата и поставяне на сградите е от решаващо значение да се определи (от съседите или на местно метеорологична служба, която е много по-правилно), какви конкретни ветрове само да посетите на територията. Ако площадката е разположена в района, където се раздуват студените ветрове, нейните компоненти трябва да бъдат поставени така, че да предпазват растенията. Осветяването на парцела, с други думи ориентацията му към страните на света, също влияе върху местоположението на сградите, избора на растения, разрушаването на градината и цветните лехи.

Имоти на сайта

Правилното оформление на обектите в крайградската зона:

 • Основният елемент на селските къщи е къщата. Просто трябва да бъде на сайта първо, а след това, като вземе предвид местоположението му, планирайте останалите територии. Прозорците в къщата трябва да бъдат разположени между югоизточната и югозападната страна. Прозорците, разположени от южната страна, създават неудобство при горещо време: слънцето постоянно свети в тях.
 • Разстоянието от граничната линия на парцела от къщата трябва да бъде най-малко пет метра. не забравяйте за санитарните стандарти - разстоянието от къщата до компостната яма е не по-малко от седем метра, до тоалетната - не по-малко от 10 метра.
 • Домакинските сгради в повечето случаи се намират в дълбочина на обекта, в случай че е нереално да се направи така по някаква причина, е необходимо да се огради hozblok с декоративни насаждения.
 • Правилно разположените сгради ще предпазят мястото от ветровете, като същевременно не го затъмняват. най-подходящото място за намиране на сгради е северната или северозападната страна.
 • Храсти, които лесно понасят сянка, например, малини, касис, цариградско грозде, е възможно да се организира през границата на обекта.
 • Местата за отдих могат да се намират навсякъде в района, но беседката е по-добре да се постави в най-красивото място. Не се отказвайте от удоволствието да правите по-красиви ъгли, ще бъдете възнаградени напълно за това.
 • Направете предварително списък на растенията, които ще се отглеждат на сайта. Всяка култура има свои собствени изисквания за температура, влажност, светлина и състав на земята. Предпочитание трябва да се даде на местната флора, с което ще има по-малко проблеми. Ако ще растат екзотични растения, не забравяйте, че те се нуждаят от по-задълбочена грижа, която изисква огромно количество време, скъпи лекарства и сила.
 • В случай, че няма жажда за изкопаване с дренажния агрегат при наличие на подземни води, трябва да се изключат всички видове иглолистни растения. Вместо това е възможно да се отглеждат дървета, които са добре приспособени към влажните зони.
 • Когато планирате поставянето на цветни лехи, не пренебрегвайте сенчестите ъгли на градината: има много красиви растения, които отлично растат на сянка.
 • Най-отвореното и светло място на парцел е несъмнено необходимо да се даде под градина и кухня градина. В повечето случаи мястото е разпределено на тези територии след края на разполагането на всички сгради. От съществено значение е, че зеленчуковите култури не са закрити от сгради. Градината е разположена на разстояние не по-малко от 10 метра от дърветата, така че корените да не се конкурират за влага и хранителни вещества. В низините, в които се натрупва влага, също е много подходящо място за зеленчукови култури. Хребетите са по-оптимални за намиране от север на юг, така че растенията ще поемат огромно количество светлина и топлина. Предварително се поставят идеята за такива елементи на градината, като оранжерии, компост ями, резервоари за оранжерии и вода.

Освен това, в малки парцели с компетентно оформление на градината, това не отнема много място. Както при декоративните растения, е необходимо да направите списък на културите, които искате да растат във вашата градина.

Необходимо е да се вземат предвид особеностите на отглеждането на всяка от тях:

 • топлина, любов
 • Устойчивост на суша
 • Търсенето на осветление
 • Оптимален тип земя
 • Време за зреене на реколтата
 • Желателно-нежелан квартал
 • Вид минерален тор
 • Реколта от 1 кв.м.

За градината изборът на дървета се определя и от особеностите на терена и парцела като цяло. На сайтове с роден на подпочвените води е много основно значение да се грижи за дренаж, в противен случай дърветата няма да растат добре, дават лоша реколта или не го дават в дългосрочен план, наранени гъбични заболявания. Киселинните почви оказват много лошо въздействие върху развитието на плодовите дървета, поради което в тези райони трябва да се полагат грижи за подобряване на почвата.

Градинските дървета трябва да бъдат защитени от северните ветрове, да ги поставят от югозападните склонове. неуспешният отговор ще бъде северните склонове. За да се намалят разходите за труд и да се вземе добра реколта, храсти и дървета са по-добре да се купуват в овощни дървета.

Тези инсталации ще бъдат максимално адаптирани към местните климатични условия.

Стилове на крайградската зона

Определението за стил е важен момент при планирането на даден обект, в противен случай очакваният рай в практиката ще бъде въплътен в хаоса на растенията и куп сгради.

Има няколко стила на поставяне на предмети в крайградската зона:

 • Геометричният стил изглежда страхотно на места с равен терен. В основата на геометричния (или редовен) стил се крие геометрично точно поставяне на предмети, чисти и равни линии. Базата се заема от квадрат, кръг или правоъгълник. Обектите могат да бъдат подредени в разредна последователност. Този стил е придружен от строго необходим атрибут и симетрия - прави пътища. Като цяло всички предмети, включително водните тела, трябва да са с ясна геометрична форма
 • Озеленяването (красив) стил включва имитация на дивата природа. Това ще бъде истинска находка с неравен терен на обекта. наклони и различни несъответствия могат лесно да бъдат приложени при проектирането, а линиите за намотаване лесно се вписват в естествените ъгли. При поставянето на елементи е възможно да се използват естествени стафиди от релеф.
 • Смесеният стил съчетава функциите на двата стила. Една част от парцела може да бъде направена в геометричен стил, а другата - в пейзаж.
 • Държавният стил включва поставянето на градината наблизо, както може и да е, с къщата. До цветята се поставят и годни за консумация култури: магданоз, лук, копър, салата. Необходим атрибут на страната - плетена жив плет, задължително украсен с глинени съдове, засадени на клечки. Перфектно се вписват в стила на елементите на страната като стари колела, дървена количка, смешни фигури или неестествено кладенец.
 • Японският стил се използва от любителите на ориенталските традиции. Тя се характеризира с малки дървета, декоративни езерца, други елементи и каменни пътеки на японската градина. При проектирането в повечето случаи се използват едноцветни цветове.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да планираме крайградски район?Как да планираме крайградски район?
Озеленяване със собствени ръце: създаване на красотаОзеленяване със собствени ръце: създаване на красота
Озеленяване на селската къща със собствени ръцеОзеленяване на селската къща със собствени ръце
Проектиране на графиката в списания. Прости идеи, ноември 2017 г.Проектиране на графиката в списания. Прости идеи, ноември 2017 г.
Златни правила на градинатаЗлатни правила на градината
Декоративни занаяти за лятна резиденцияДекоративни занаяти за лятна резиденция
Завършване на крайградската зонаЗавършване на крайградската зона
Определяне на зоната на обектаОпределяне на зоната на обекта
Основите на проектирането на крайградски районОсновите на проектирането на крайградски район
Творческа лятна къща, душ и други вилиТворческа лятна къща, душ и други вили
» » Планиране на лятна резиденция: съвети за избор на стил и местоположение на обектите
© 2022 BgDaning.com