BgDaning.com

Фотофилни растения

Фотофилни растения

Може би най-сериозният екологичен индикатор за обичайната съдба на растенията е слънчевата светлина, която се използва за изграждане на органично основно вещество. Само на тази основа почти всички представители на флората се нуждаят от слънчева светлина.

Но има и такива, за които няма непременно пълно покритие. Съответно изискванията за светлина в растенията са различни, което създава някои трудности при правилното им поставяне в апартамент, къща или офис. Като се започне от това, те могат да бъдат разделени на светлолюбиви, сянка-толерантни и сянка-безразлични.

Light-любящи стайни растения в повечето случаи са поставени на прозорците с южно ориентация, сянка-толерантни трябва да остане в северна посока, както и тези, какво предпочитате частична сянка върху перваза на прозореца с лице на изток или запад прозорец.

Тези съвети са неспециализирани, което се дължи на факта, че от време на време, с изключение на най-леките обичащ растенията трябва да бъдат защитени от жаркото слънце и за сянка-пълно може да дойде и на юг прозорец, ако тя бъде закрита от близката съседната къща или нарастващ до него едно дърво.

Светлината за растенията има същото значение като въздушното пространство за човешкия живот. Тъй като благодарение на него се осъществява фотосинтезата, се произвеждат органични материали за строителството.

Подобно на всички други живи организми, растенията също имат свойството да се адаптират при променящите се условия, заедно с това при различните видове се изразява по различен начин.

Например, леки обичащи растения доста лесно свикнали да излишна светлина, но има и такива, това, което се чувства добре само при определени условия на осветеност. И ако това не е достатъчно, а след тях на двойката е променен: листата стават все повече и чифт удължена, е изгубил силата стъбло, опъната междувъзлия, листата промяна на цвета. След това растежът им значително намалява, т.е. броят на продуктите, получени по време на фотосинтеза, намалява, цъфтенето спира.

На скалата на осветление зелените насаждения могат да бъдат разделени на следните три групи:- Светлолюбивите растения принадлежат към първата група, чийто добър растеж е от 5000 до 10 000 лукса. Те включват всички цитрусови, сукулентни, абутилони, олеандри, ципер, пасифлора и др.

- Втората група включва ароиди, хлорофит, бръшлян, биберии и др. За тях необходимостта от светлина е до 3000 лукса.

- папрати, фации, drimeopsis, ophiopogon и др. перфектно растат под осветление от 500 лукса, на базата на което те се изчисляват чрез толерантност към сянка.

Уместни растениевъди ще могат да определят степента на осветеност на помещението в допълнение към окото. Но аматьорите обръщат достатъчно внимание на факта, че слънчевата светлина постоянно е на място, за да избере подходящото място за определен представител на флората.

За това дали имат достатъчно светлина, те ще бъдат добре информирани и самите цветя. И ако нивото на светлината, не е достатъчно за тях, че те действително намерени следните симптоми за няколко дни: леки обичащи растения собственото се растеж, те пожълтяват или падат на долните листа, увеличаване на разстоянието между издънки, пъстри листа боядисани в тъмно зелен цвят. В такива случаи е достатъчно да преместите пота близо до прозореца и да премахнете праха, който се натрупва на страниците с мека кърпа.

Излишно е да се каже, че в модерните апартаменти растенията по-често страдат от недостиг на светлина, отколкото от излишъка. Но е необходимо да се знае, че пряката слънчева светлина нежелано повлиява много зелени площи, освен това те могат да изгорят листата. И в случай на сянка растения, поставени от слънчевата страна, започват да се затварят, пожълтяват или пресъхват листата освен когато влажна почва, имайте предвид, че е истинска изгаряне.

Най-необходимото решение и просто в този случай е пермутация на пота.

Ако всички тези условия са изпълнени, растенията повече от възнаграждават собствения си господар с буйни красиви цветя и зеленина.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Интериорни растения: как да не се слънчево изгарянеИнтериорни растения: как да не се слънчево изгаряне
Декоративни трайни насаждения, зимуващи в откритата земяДекоративни трайни насаждения, зимуващи в откритата земя
Осветление на закрити, цветя и декоративни растения през зиматаОсветление на закрити, цветя и декоративни растения през зимата
Изисквания на зеленчуците за топлина и светлина, поливане и продължителност на деняИзисквания на зеленчуците за топлина и светлина, поливане и продължителност на деня
Изкуствено осветление за растенията: видове лампи и тяхната инсталацияИзкуствено осветление за растенията: видове лампи и тяхната инсталация
Дъглас-елаДъглас-ела
Цветя в банятаЦветя в банята
ПетунияПетуния
Мрежа за козиркиМрежа за козирки
Градината в сянкатаГрадината в сянката
» » Фотофилни растения
© 2022 BgDaning.com