BgDaning.com

Морков летят

Фрагментът (Psila rosae F.) е малко насекомо (4-5 мм дълги), блестящо тъмно, с ръждиво-жълтеникава глава. един от основните вредители на моркови, магданоз, пащърнак, целина. Крилата лежат на гърба в хоризонтално положение и изпъкват извън границата на корема. Яйцата са снежнобяла, опъната от единия край.Подобно на червей, без крака, с ясно изразена глава, светло жълтеникава, блестяща, с дължина 6-7 мм. Капелите презимуват в земята, излитат през втората половина на май, по време на цъфтежа на ябълка и планинска пепел. Яйцата се поставят в края на май - началото на юни.Ларвите ухапват корените на младите растения, а по-късно влизат в корените и правят движенията в тях. След 3-4 седмици се появяват ларви в почвата в кафяв фалшив пашкул, а през следващия месец се раждат самолети от второ поколение. Ларвите от това поколение се раждат през август-септември и увреждат вече възрастни корени.Методи на борба. Прибирането помага на морковите сеитба близо до лука. Разпръскването на редици между редиците през пролетта с дървена пепел също е ефективно, а отглеждането на моркови култури със смес от тютюнев прах с пепел или хидратирана вар (1 кг / м2).

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Рапица пилета (снимка) и се бори с негоРапица пилета (снимка) и се бори с него
Моркови. Вредители и болести.Моркови. Вредители и болести.
Вещество срещу вредители - средства за защита и мерки за контролВещество срещу вредители - средства за защита и мерки за контрол
Вредители от бобови растения и техния контрол в странатаВредители от бобови растения и техния контрол в страната
Вкусови вредители - описание и мерки за контролВкусови вредители - описание и мерки за контрол
Флоксни вредителиФлоксни вредители
Сламски вредители - описание и меркиСламски вредители - описание и мерки
Хлебарка за хляб. Описание.Хлебарка за хляб. Описание.
Картофено - картофени вредителиКартофено - картофени вредители
Вредители от слива - описание и мерки на борбата (глог, бук, гъска)Вредители от слива - описание и мерки на борбата (глог, бук, гъска)
» » Морков летят
© 2022 BgDaning.com