BgDaning.com

Морков вредители и контрол

вредители моркови

Морков летят - широкоразпространен и скандален вредител. Възрастните насекоми са малки (до 5 мм) мухи с червено-кафява глава и черно лъскаво тяло с метална греда.

Полетът на вредители започва през второто десетилетие на май и продължава до края на юни. Второто поколение се появява в средата на юли, полетът продължава до средата на август. Най-вредни са те в умерено топло и влажно лято.

Мухите са активни на тъмно. Фокусирайки се върху миризмата, женските намират мъртвите култури и оставят яйцата в основата на растенията, които са оформени 2-3 реални листа. Ларвите се хранят с плътта на кореноплодите.

Растението може да избледнее, променяйки цвета си в червено с лилав оттенък. Повредените кореноплодни култури са неподходящи за съхранение: те са груби, дървесни, лесно изгнили.

Обработките с инсектициди се използват само когато морковата муха е под реколтата. вредители морковиОсновната мярка за защита е превенцията. За да направите това, семената се засяват в оптималното време: за пакети - в началото на април или за зимата, преди да се замразят. За съхранение през зимата - през втората половина на май. След това, до началото на масовата муха на мухи, ранните култури вече ще бъдат силни, те не могат да причинят значителни щети на вредителите. И късните култури няма да привлекат муха - те са твърде малки.До морковите се засажда лък, който обезкуражава вредителя, в коридорите се поставя прясно нарязан пелин или веднъж седмично се опрашва със смес от пепел и тютюнев прах. Вечер морковите се напръскват със силно миришещи съставки - инфузии от чесън, доматено пюре, тагато. Късна есен, почвата е дълбоко изкопана, така че зимуващите какавиди (фалшиви пашкули) мухи са на повърхността. И, разбира се, наблюдавайте ротация на културите.

възрастни моркови листа блокове - скачане на бледозелени насекоми с дължина 1,5-3 мм с прозрачни крила. Те заспиват в иглолистните дървета, в падналите игли, а от май до юни търсят оптималното място за овулация. Особено много либлокове се случват след топла зима, в суха и гореща пролет.

Неактивните малки ларви, които се крият близо до основата на дръжките на листата, се хранят със сок от растения. Най-вредните са в сухо и горещо време. Засегнатите листа са деформирани (навити), забавят растежа, но цветът не се променя. Кореноплодни растения в тези растения са формирани твърди, извити.

Листата също се деформират, когато се появяват на растенията листна въшка. Но, за разлика от листови блокчета, този вредител предпочита да запази колониите в кореновата яка, в основата на дръжките, защо е по-лесно да го забележиш. Особено често афридите засягат растенията, прекомерно захранвани с азотни торове.

Като ефективна биологична мярка за защита от листови блокове и листни въшки е препоръчително да се покрият култури от моркови с нетъкан материал. Резултатът е пулверизирането им с инфузия на тютюн (1 кг тютюневи отпадъци се разрежда в 1 кофа гореща вода, денят се настоява, филтрира се, добавете лепилото). От химически средства за защита използвайте инсектициди, действащи върху смучещи вредители (спазвайки периода на изчакване).

Определена полза е унищожаването на диви моркови и териториалната изолация от иглолистни растения, както и засаждането на кориандър, копър, анасон, бяла горчица. По време на цъфтежа, тези растения привличат златни очи ларви, калинки, murmurs - с една дума, полезни насекоми хищници.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Морков лет (снимка) - как да се биеМорков лет (снимка) - как да се бие
Тютюневи трипси (снимка) - как да се боримТютюневи трипси (снимка) - как да се борим
Вредители и болести на лук и чесънВредители и болести на лук и чесън
Бръмбар на бъбрецитеБръмбар на бъбреците
Морков муха: бори се на мястотоМорков муха: бори се на мястото
Плодова крушаПлодова круша
Вещество срещу вредители - средства за защита и мерки за контролВещество срещу вредители - средства за защита и мерки за контрол
Вкусови вредители - описание и мерки за контролВкусови вредители - описание и мерки за контрол
Вредители на лук: кърлежи от корени, трипси, молец, муха, блокче на листа, ромон, нематод и другиВредители на лук: кърлежи от корени, трипси, молец, муха, блокче на листа, ромон, нематод и други
Флоксни вредителиФлоксни вредители
» » Морков вредители и контрол
© 2022 BgDaning.com