BgDaning.com

Засягането на семена - колко е правилно?

Краставиците, домати и чушки са термофилни целувки. За да се повиши издръжливостта им при ниски температури и рязкото им колебание, е необходимо да се втвърдят растенията. И за да започне тази процедура е необходимо още в "пренаталната" възраст

Старите фермери извадили подути или кръгли семена на ледника и държани там няколко дни, докато се създадоха подходящи условия за сеитба.

Понастоящем сред камионерите се срещат два метода за закаляване на топлолюбиви, зеленчукови култури. На подути семена се подлагат на няколко дни променливи температури: положителен (18-20 ° С) и отрицателен (под 0 ° С), или накратко promorazhivayut.

Температурни променливи

Семената се поставят в маркуч, напоен във вода: краставица - за 6 часа. домати - 12 часа, след което източете водата.

Набъбналите Семената са краставица на флора посадъчната единица, когато една случаи охлажда до -1 "С (т.е., се поставя в хладилник и се държат там 12-18 часа) оставащото време на ден се съхраняват при стайна температура - около 18-20 ° С

Общата продължителност на охлаждането чрез променливи температури за висококачествени семена е 3 дни, за семена с нисък кълняещ капацитет от 5-7 дни. За домашни семена, температурата може да бъде намалена до -1-5 ° C, а семената на пипер, диня, пъпеши до -1-3 ° C. Продължителността на такова втвърдяване за домат може да продължи 10-12 дни.

По време на втвърдяване трябва строго да наблюдавате температурата и влажността. Важно е семената да не растат и да гниет, а кълновете им не трябва да растат.

Краткосрочно покълване на семенатаНа подути семена от краставица се съхраняват в студена стая до 20 дни при 2-5 ° С 1emperature и доматени семена в продължение на 3-5 дни при температура 3 ° С Отлични резултати се получават чрез запазване на семената на краставицата при температурата на топене на снега. Растенията, получени от толкова закалени семена, образуват яйчници 3-5 дни по-рано.

Установено е, че семената от домати са най-добре размразени в продължение на 3-4 дни, отколкото темперирани с променливи температури. След като 5-10% от всички са въведени;

Невтвърден краставици и домати семена започват да покълнат при 13-14 ° С, и след замразяване - при 10 ° С (краставици) при 8 ° С (домати).

Разсадът се понася по-добре след неблагоприятни условия, расте по-добре и се развива, по-малко болен.

Под въздействието на краткотрайното охлаждане се създават условия, при които количеството вода в тъканите на растението намалява, осмотичното налягане в клетките се повишава, метаболизмът преминава на ново ниво.

Прочетете също една много интересна статия: Подготовка на семена за сеитба

Ниските температури допринасят за натрупването на захар в клетъчния сок, повишават вискозитета на протоплазмата, намаляват консумацията на енергия за дишане, като по този начин увеличават устойчивостта на растенията до неблагоприятни условия.

Ниските температури допринасят за натрупването на захар в клетъчния сок, намаляват енергийните разходи за дишане, като по този начин увеличават устойчивостта на растенията към неблагоприятни условия на семена.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да подготвим подготовката на семенаКак да подготвим подготовката на семена
Подготвяме семената за сеитба. Как да се ускори покълването на семенатаПодготвяме семената за сеитба. Как да се ускори покълването на семената
Как да подготвим семена за сеитба?Как да подготвим семена за сеитба?
Основни закономерности на сеитбата, които всеки летен жител трябва да знаеОсновни закономерности на сеитбата, които всеки летен жител трябва да знае
Отглеждане на краставици разсадОтглеждане на краставици разсад
Условия за съхранение на зеленчукови семенаУсловия за съхранение на зеленчукови семена
Леко осолени краставициЛеко осолени краставици
Таблица на семена от зеленчукови култури - от колко семена имате нужда?Таблица на семена от зеленчукови култури - от колко семена имате нужда?
Ние ускоряваме кълняването на семенатаНие ускоряваме кълняването на семената
Подготовка на семена от краставици за сеитбаПодготовка на семена от краставици за сеитба
» » Засягането на семена - колко е правилно?
© 2022 BgDaning.com