BgDaning.com

Пролетно подрязване на рози

Пролетно подрязване на рози

Пролетното подрязване определя времето на цъфтежа, формата на храста, но основната му цел е подмладяване на рози. Важно е да се отрежете във времето - на все още спални пъпки, но във време, когато опасността от повторни студове вече е минала. Обикновено това е края на април - началото на май.

♦ Първо извършете санитарно резене - отстранете повредените, сухи и тънки клони и тези, които са насочени към центъра на храста, както и сухият коноп от миналите разфасовки.

♦ След това започват да се подрязват формирането и подмладяването. Необходими са минимални смущения, високи клъстерови рози - парк, набръчкани, бодливи и френски. Те само премахват най-старите издънки, 2-3 всяка година.♦ Старите 5-годишни издънки и част от едногодишното увеличение са напълно отстранени от големите цветни ремонтни рози, оставяйки 2-4 силни годишни издънки за замяна. При стъблата от рози с малки цветя и отделни цъфтящи издънки се отстраняват, което цъфти миналото лято.

♦ Всички останали рози, с изключение на подмладяващото подрязване, т.е. премахването на старите клони, също изискват съкращаване на издънките.

За хибридни чаени рози и иглика се използват или твърд резитба, оставяйки 3-4 пъпки избягат или средно - до 5-7 пъпки. Силното подрязване допринася за образуването на големи цветя, със среден - цъфтеж се случва по-рано.

♦ За рози от флорибунда, някои от леторастите са строшени, частта е умерена, а след това цъфтежът е непрекъснат. Храстите са най-декоративни със слабо подрязване - на нивото на 7-8-ия бъбрек.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Колко правилно да отрежете розите за катерене?Колко правилно да отрежете розите за катерене?
Как да намалим розите?Как да намалим розите?
Как да нарязвате розите правилноКак да нарязвате розите правилно
Характеристики на пролетно подрязване на рози - снимкаХарактеристики на пролетно подрязване на рози - снимка
Как правилно да отрежете розитеКак правилно да отрежете розите
Розово цветно озеленяване и грижи, фотографияРозово цветно озеленяване и грижи, фотография
Грижа за розите според лунния календар на 2018 годинаГрижа за розите според лунния календар на 2018 година
Цветна градина с рози, флокс, камбани и коткаЦветна градина с рози, флокс, камбани и котка
Кралски цветя в градината - сортове рози, засаждане и грижи.Кралски цветя в градината - сортове рози, засаждане и грижи.
Групи от древна градина (парк) розиГрупи от древна градина (парк) рози
» » Пролетно подрязване на рози
© 2022 BgDaning.com