BgDaning.com

Дубровник бяла глава (описание), засаждане и грижи

Дубровник бяла глава снимка

За ценните пикантни ароматни растения от природни земи, които успешно се отглеждат в много региони, Дубровник с бели лица (Латински - Teucrium polium L.) - дългосрочен semishrub от семейство Lumiaceae. В дивата природа намира се в Южна Европа, Мала Азия, Северна Африка, на територията на бившия СССР се разпространява в южната зона на европейската част, в Кавказ и в Централна Азия. Природните резервати на Дубровник са незначителни.

Дубровник с бяла глава: ботаническа характеристика и биологично описание

Стъблата на височината на растението на 10-40 см в основата drevesneyuschie, цилиндричен, бял филц навлезли в пубертета, възходящ, в горната част на разклоняване. Листата са неподвижни, тясно линеен или обратно-копиевиден, тъп клин с основа, назъбен зъби, плътен мъх.

Цветовете са малки, с дължина 5-8 мм, бели или кремави, събрани в близко приближени фалшиви криле, образуващи съцветие с форма на глава. Разцъфтял делфин с бяла глава през юни - август, опложда се през август - септември.

Заводът е непретенциозен, устойчив на суша. В природата расте на сухи глинести и каменисти склонове, на сипеи, варовик и креда, излужени в морето черупки. В култура за него, изберете области с леки почви. Дубровникът расте с бяла глава със семена и вегетативно - резници от ежегодни издънки.

Характеристики на отглеждане на Дубровник

Почвата за сеитба се приготвя по традиционен начин за отглежданата зона. Основната обработка се извършва с падането: след прибиране области предшественик дискове, затваряне на растителни остатъци, рязане плевели вегетиращи, смилане корени на многогодишни плевели и причинява да покълнат семена. Ако е необходимо (масово възникване на плевели), се извършва култивирането на почвата.

В началото на пролетта влагата се събира и се отбива и се култивира на две песни. В горния почвен слой се разхлаби до 8-10 см дълбочина и става глоба бучки структура поникнат плевелите са унищожени, създава по-добро режим въздух-вода, инхибира капилярна покачване и интензивно изпарение.

Непосредствено преди сеитба комплексни агрегати лекувани част, докато в насипно състояние, изравняване и уплътняване на почвата. По този начин създаване на оптимални условия за засаждане и покълване на семената, засаждане на разсад и присаждане. Дубровник сеитба на открито място се извършва в началото на пролетта, възможно най-скоро на теренната работа, или в рамките на зимата (в региона Чернигов - в I-II десетилетие на ноември). Редовете - 45-70 см скорост засяване - 1-3 кг / ха засяване дълбочина -. 1 cm За еднакво засяване препоръчително да се смесват семената на Дубровник с баласт, и да се смесват семената на фара на културата, като маруля или ряпа, което ще по-рано започнете обработката между редовете.Семената покълват при температура от 7 ... 10 ° C в 3-4 седмици. Оптималната температура за растеж и развитие на растенията е 20 ... 28 ° С.

С разсад, разсадът се отглежда в оранжерии, оранжерии или на студени хребети. Разсадът се оставя на разстояние от 4-5 см, а постоянно място се засажда на възраст 40-50 дни, съгласно схемата 70 х 15-20 см.

Грижа за растенията, развиващи се през първата година е да се запази рохкава почва за почистване и състоянието на плевели, разсад изтъняване в случай на сгъстяване (разстояние между растенията трябва да е поне 15-20 см) и торене и поливане, ако е необходимо. Изтрит от корена на растението е препоръчително да се използва като разсад за създаване на нови насаждения.

Почистване на Дубровник се извършва по време на масовия цъфтеж, когато съдържанието на етерично масло в него е максимално. Тревата се изсушава на сянка под сенници или в сушилни.

Използването на делфин с бяла глава

Младите издънки на бял делфин с листа имат приятен аромат и се използват като подправки за рибни ястия. В допълнение, от пресни суровини чрез хидродистилация, жълто-зелено етерично масло с наситен Дубровник бяла глава снимкаприятна миризма. Съдържанието му в въздушната част на завода е до 0.3%. Основният компонент на това масло е борнилацетат. Те го използват в хранително-вкусовата и козметичната промишленост.

Младите издънки на Дубровник се използват като подправки за рибни ястия

В народната медицина, белодробният Дубровник се използва като успокояващо средство за болка и стимулираща активност на храносмилателните органи. Бульонът на тази билка помага за очни заболявания.

В допълнение, Дубровник може да се използва като декоративно растение - например, бордюра, като се има предвид малкия му размер. Той също така обещава като медон (производство на мед - над 200 кг / ха).

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Падач или кресонПадач или кресон
МетличинаМетличина
Дива ряпаДива ряпа
КиноаКиноа
ЛопенЛопен
Детелина полянаДетелина поляна
Жълто жълтоЖълто жълто
LallemantiaLallemantia
НонаНона
ZhabnikZhabnik
» » Дубровник бяла глава (описание), засаждане и грижи
© 2022 BgDaning.com