BgDaning.com

Всички аспекти на изолацията: топлина, хидро, пара, шум и защита от вятър за къщата

Всички аспекти на изолацията: топлина, хидро, пара, шум и защита от вятър за къщата

Къщата за постоянно или временно пребиваване на първо място трябва да е удобна. Удобен - топъл, тих и удобен, надеждно предпазва от студ, дъжд, вятър, външен шум и други неприятни неща. Нека да разгледаме всички тези "заплахи" и да намерим технически грамотни начини да ги преодолеем. 

Топлоизолация

Към къщата е топло, всички фасадни стени - фондация, подове, външни стени, покриви и тавански етажа - се нуждаят от висококачествена изолация, направена в съответствие с изискванията за региона. За комфортен престой в къщата температурата на околната среда трябва да бъде в рамките на + 18 ... + 22 ° С. Зимни поток на топлина през ограждащите елементи на сградата се простира от областта на високите температури (Подобрение на дома) при температури по-ниски зона (улица). Строго обратната ситуация, която забелязваме през лятото. Външно пространство с горещ въздух през покрива и стените влиза в хладни помещения и ги загрява. Къщата е задушна и гореща. За защита срещу прекомерно охлаждане на зимата и прегряване в горещо време е необходимо да се осигури топлинна изолация на всички външни стени. Но трябва да се има предвид, че топлоизолацията работи ефективно само в сухо състояние. Ако порите топлоизолационен значение Няма сухо и мокро въздушно пространство или вода (стойност топлопроводимост при което почти 20 пъти по-голяма от тази на въздуха), защитна изолация капка качество многократно. Като се започне от това, той винаги трябва да бъде защитен от влага по всички начини. Всички не се забравя от физика училище Разбира се, че въздушното пространство е смес от различни газове, сред тях определено количество водна пара. Когато температурата намалее или когато топлият въздух се свърже със студената повърхност, пара започва да се отделя от него като конденз. Това води до факта, че повърхността се навлажнява и показва влажни места и най-тревожно, плесен. От тази зидария трябва да се изолира така, че върху техните повърхности в стайната температура не пада под "точка на оросяване" (температурата на кондензация) на. Добра защита къща на тухла или блок, снабден с малък многослойна стена с вътрешен слой от най-ефективните изолационни материали:

 • минерална (каменна) вълна, 
 • стъклена вата, 
 • полистиролова пяна (PSB),
 • екструдирана полистиролова пяна и др.

По-специално, в областта митрополит резистентност пренос на топлина (основна техническа параметър, който определя топлоустойчива стена) обхващащите структури трябва да бъде най-малко 3.16 m? · ° С / W. На тухлени стени е възможно да се осигури чрез прилагане на ефективна изолация дебелина от 12-15 см Съвременните отговори за външна изолация на стените -. Така наречените "мокро" (устройство) и метод за вентилация фасадна мазилка. Принципът е, че изолацията е поставена от външната страна на стената и е защитена с мазилка или облицовка от парче материали. Един добър пример се изпълнява "мокра фасада" е показан в сравнително не толкова отдавна публикува статия Как да се изгради една къща сам, от план за изпълнение. От позициите на топлообмен и влага, поставянето на изолацията от външната страна е оптимално. В този случай, най-на стената е в областта на качеството на температури, като се излиза от тази кондензация не се образува и водната пара, получени изцяло от вътрешен на открито. Външната изолация е сложен агрегат, който е завършен с профили и специални елементи, необходими за висококачествено изпълнение на отделни единици. За топлоизолация се използват плочи от минерална (каменна) или стъклени влакна и от експандиран полистирол на различни местни производители. При метода "мокро" на мазилка нагревател е свързан с лепило, или пластмасови дюбели и анкери за мазилка желязната мрежа. Мазилният слой вероятно е дебел или тесен. Много различни детайли зависят от разположението на къщата, основния материал на стената и метода на довършване. Създаване на вентилируема фасада, но това изисква специални компоненти, изборът на които се определя от материалите на лигавицата и стените. За тавански етаж и покрив изолация е възможно да се използват панели меки влакна или на рула, тъй като няма механично напрежение на изолацията. От време на време е необходимо да се изкачи в тавана (видите състоянието на покрива, или виси неща, за да изсъхне билки). Като се започне от това, подът е облицован с подови настилки или табла-мостове. Но подовата настилка не трябва да блокира вентилацията на таванската изолация. Особено внимание се отделя на маркирането на топлоизолацията на капачката. Тук е от основно значение да се осигури защита на нагревателя от влага. И е по-оптимално да се използва неабсорбираща екструдирана полистиролова пяна със затворени пори. Същото може да се каже и за термичната защита на основата. 

хидроизолация

Повтарям, че за ефективна изолация изолацията в сградите трябва винаги да е суха. Като се започне от това, основно е важно той да бъде защитен от влага. Основата на конструкцията е в контакт с почвата, която по дефиниция е с висока влажност. стените на материалите и структурата на основата се характеризира с огромен брой капиляри и пори. Когато взаимодейства с влажна почва, материалът, дължащ се на капилярното засмукване, започва да абсорбира и насища влагата, повдигайки го нагоре по дължината на свързващите капиляри и пори. Очевидно металните винтови купчини не се вземат под внимание тук. Основата е винаги в контакт с влажна почва. Продължавайки това, овлажняването на стените отдолу нагоре е постоянен процес. За да се предотврати овлажняването на основата и стените чрез капилярно засмукване, може да се използва само водна бариера. Тя е разположена над повърхността на почвата и под тавана на първия етаж, полагайки се при изграждането на стени по цялата си дебелина. Като хидроизолационни материали се нанасят ролка и мастика:

 • мига, 
 • gidrostekloizol, 
 • стъкло рубероид и др.

В случай, че къщата има мазе, разбира се, тя също така изисква сигурност срещу влага. За стените на сутерена използвайте външна вертикална хидроизолация:

 • Покриващата хидроизолация от асфалтови или цименто-пясъчни състави и хидроизолационни смеси се нанася със слой до 50 мм. 
 • За изолацията на гипс се използват цименти за проникващо действие, докато порите на материала се пълнят с неоплазми и тяхната водоустойчивост бързо нараства. 
 • Стените са боядисани в 2-4 слоя с битум, битум-полимер и полимер-циментови състави. Този тип хидроизолация е препоръчително да предпазва от капилярно засмукване и с малка хидростатична подземна вода.


От подпочвените води основата и стените на мазето са защитени с глинена ключалка, т.е. стена от перфектно уплътнена глина с дебелина 20-30 см и ширина до 1 м по периметъра на къщата. Нанесете профилирани мембрани с филтърен слой от геотекстил. Те отклоняват почвената влага от основата и се считат за най-висококачествени и надеждни.

звукоизолация

външни шумове и силни звуци не позволяват на човек да работи и почива, увеличава умората и раздразнението. За обикновеното съществуване на мястото, където човек прекарва по-голямата част от живота си, се нуждаете от комфорт. И за празниците в страната той е особено сериозен. Създайте го е възможно, ако използвате в строителните конструкции ефективни шумоизолационни материали. Чрез дялове и вътрешните стени и междинен етаж, за да отговарят на определени изисквания за защита от въздушен шум (т.е. шум, което се случва в момента, когато звуковите вълни се разпространяват във въздуха). Шумът от въздуха се отнася до човешкото лечение, лаенето на кучета, звуците на музикалните инструменти, радиото и телевизията. Интерком припокриване трябва да защитава и от ударен шум при ходене на пода, блъскане на врати, удари с чук и т.н. От въздушния шум, многослойните гипсокартонени прегради са от голяма полза. Те са желязо или дървена конструкция волана с две страни гипсови страници, между които се поставя влакнест материал звук изолационна. Тази плоча и подложките от минерална вата и плътност стъклени щапелни влакна четиридесет кг / м?, Сгъване множество разпределени на случаен принцип и напречни влакна (97% порьозност), взаимосвързани пори. В случай, че се разшири звукоизолация дебелина на материала слой и броя на страниците, на плоча, и верен за монтиране основни компонента, вероятно се намали нивото на околния шум. Наличието на твърди връзки намалява звукоизолация, основаващи се на този кожни страници (например, гипсокартон) не трябва да ляга върху тавана или близо до съседната стена. Те са монтирани, като не довеждат до повърхността на тавана или до съседна конструкция с 10 мм. Така че не е имало разлика, която се появява, за да запълни пространството насочено уплътнителя или набор между края на страницата и гипсокартон стена или таван, разделяща еластична лента. Звукови вълни се промъкват през пукнатини и малки пукнатини. За да се намали възможността за образуване на гипсокартон ставите страници с таван и стена размер serpyanku. И внезапно се появяват пукнатини, които са запечатани с еластични (акрилни, силиконови) уплътнители. Увеличете нивото на комфорт на звука и окачените тавани. Нюанси на тяхната инсталация са същите като за шумоизолиращи прегради. За по-добра звукоизолация в съседните помещения не трябва да има никакъв неспециализиран таван. Изхождайки от тази окачен таван се прикрепя към стената и в ставите на тротоарни уплътнителна лента за затихване на звука вибрации. Подът в допълнение към това не трябва да бъде близо до стената или към преградата, ако е необходимо да се подобри шумоизолацията. Между тях остава малка разлика 10-15 мм. Той е изпълнен с еластични шумоизолиращи подложки - парчета от минерална вата, стъклена вата или фибростъкло. Разликата е затворена стая первази и ниска само всеки два крака на пода или към стената, за да се избегне създаването на твърда връзка между стената (преграда) и пода, а оттам и влошаването на изолация. Укрепването на звукоизолираните елементи на пода е възможно и поставянето на подови настилки:

 • Един синтетичен килим с купчина ще подобри шумоизолацията с 18-32 dB, 
 • килим без власинки - с 17-31 dB, 
 • линолеум на тъканната подложка - с 9-10 dB, 
 • разпенен PVC-линолеум - с 15-18 dB, 
 • видът на варзонита е 20-23 dB.

Но най-добрият отговор е устройството на така наречения плаващ под. В този случай:

 1. В основата на пода (припокриване) се полагат плочи от еластичен шумоизолиращ материал от минерални, стъклени или дървесни влакна, полистиролова пяна и т.н. Заедно с това е по-добре да ги поставите в две взаимно перпендикулярни посоки. 
 2. На еластичния слой поставете "плаващ" екип или монолитен замазка, а върху него - подово покритие. И замазката и покритието традиционно (както вече сте разбрали) не достигат до стената, а междината, образувана на 2-4 см, е изпълнена с еластичен материал. Неправилното поставяне на еластичното уплътнение отрича създадения звукоизолиращ ефект.

С този дизайн замазката няма здрави връзки със стените и се припокрива. Всички вибрации са загасени от пружинния еластичен материал и всъщност не се прехвърлят върху подложната плоча, което значително подобрява звукоизолацията на пода. Въпреки, когато изпълнено с монолитна плаващи подове, така че пресния разтвор не се вливат в порест еластичен влакнест слой, е допълнително отложен слой хидроизолация материал. Ако вашата цел - надежден шумоизолирани стаи, в ставите между вътрешните ограждащи конструкции и в местата на свързване с външни и вътрешни комуникационни бариери не трябва да са през пукнатини, пропуски или изтичания.

Пароизолация

Зеленото въздушно пространство в къщата е не само по-топло отвън, но и съдържа повече водни пари, създавайки по-голямо парциално налягане. Поради разликите в налягането от двете страни на стени, покриви и тавани парни движи чрез структурата от топло пространство навън. Думата "пара" ние имаме предвид не само клубовете вряща течност бягство от чучура на чайника прегряване. В човешкото обитаване като цяло, с висока влажност, това не може да избяга. Въз основа на тази "гореща" страна на изолация паронепроницаем се поставя филм, който не предава водна пара в проектирането и дебелината на самия изолацията. За тази цел се използват специални многослойни парни бариери с практически нулево или много малко свойство на преминаване на парите. Забранено е да се инсталират материали, устойчиви на пара от студената страна на стената или нагревателя. Само когато право разположение на пара и топлоизолация е възможно да се осигури високо ниво на защита на помещения, съответно, и дълготрайността на къщата. Често се виждат парни бариери с брилянтно покритие, което отчасти отразява топлинния поток. В случая, когато такъв филм избран лъскава страна вътре в помещението с малка въздушна междина между кожата и там те са едновременно намалява количеството на пропускливостта и дифузия на течност намалява загубата на топлина. Паробариера филм за производството на ролки, както и при полагане им всички пропуски трябва prokleivat специална лента, която покрива целия въображаем мембрана, през която парите няма да падне. В случай, че уплътнението на парната бариера също лесно се счупи, водните пари, които проникват в изолацията, се кондензират и течове се появяват течове. Стените на къщата са проектирани така, че по-плътните, не добре пропускливи материали да са разположени по-близо до вътрешната повърхност. Когато външните стени са декорирани с гъста облицовка или в непропускащ покрив, между плътния материал и изолацията на покритието се осигурява вентилирана междина. Тогава специална вентилация чрез въздушни отвори в долната част на стената, ръб и стрехи площ двойки ще бъдат наложени от дебелината на дизайн навън. Филмът с бариера против парата има две страни и трябва да бъде поставен равномерно със страната си навътре, в противен случай използването му няма смисъл, без да се брои паричната стойност за продавача.

Защита от вятър

При прилагането на изолацията от минерални влакна и стъклена вата притежаващ проходния комуникиращи пори, насочени към тях разгледа в движещия се въздух, влошава качеството им топлинно екраниране. Ето защо, от външната ("студена") страна, изолацията трябва да бъде защитена от издухване със специален ветроустойчив материал. Такива материали, често наричани паропропусклива мембрана, водна пара се пропуска, въз основа на разпространението на наличната влага излиза, и дизайна запазва своите собствени топлоизолационни характеристики. Съвременната индустрия произвежда голям брой продукти и високотехнологични материали, талантлив предотвратяване летовник от различни климатични прояви на страната му къща. Задачата на разработчика е да избира правилно материалите и да ги постави добросъвестно. След като сте създали постоянна топлоизолационна схема във вилата, ще осигурите нейната успешна и най-важна икономична работа в продължение на много години. Успех! Член е публикувал в раздела: вили, строителство, изолации, пароизолация, топлоизолация, вятър изолация, изолационни материали, изолация, статии, на Rockwool

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Парна изолация, какво е това?Парна изолация, какво е това?
Затопляне на къщата. Как да изолираме къщата?Затопляне на къщата. Как да изолираме къщата?
Как се затопля къщата под сайдингКак се затопля къщата под сайдинг
Как да изолирате ваканционен домКак да изолирате ваканционен дом
Затопляне на къщи от пяна блокове - защо?Затопляне на къщи от пяна блокове - защо?
Изолиран покрив - топла къща. Как да направите изолация на покрива със собствените си ръце? Ако…Изолиран покрив - топла къща. Как да направите изолация на покрива със собствените си ръце? Ако…
Топлоизолация на къщата по време на строителната фазаТоплоизолация на къщата по време на строителната фаза
Предимства и недостатъци на тухлени стениПредимства и недостатъци на тухлени стени
Затопляне на селска къщаЗатопляне на селска къща
Затопляне на стените на тухлена къщаЗатопляне на стените на тухлена къща
» » Всички аспекти на изолацията: топлина, хидро, пара, шум и защита от вятър за къщата
© 2022 BgDaning.com