BgDaning.com

Каква е болестта на крушата?

Крушата е засегната от множество заболявания, причинителите на които често са гъби. Градините са най-честите и опасни крастата, бяло и кафяво място, moniliosis или плодове гниене, fillostikoz, обикновен или Западна Европа рак.

Причиняващият агент на крушата е бръмбар. Засегнати листа, плодове и леторасти. В дъждовни години, цветя и яйчници от плодове. На листа заболяването се проявява под формата на заоблени хлоротични петна с времето - тъмно сиво до маслиново изумрудено характеристика покритие, чийто диаметър варира от 1.5 до 15 mm в зависимост от възрастта на сортовете растения и податливостта на атмосферни условия. Петната се формират главно от долната страна на листата. При дъждовно време те се превръщат в непрекъснато тъмно сиво нападение. Силно засегнатите листа стават жълти, изсъхват и се разпадат. Цветята и яйчниците може да паднат. Засегнатата дървесна кора е напукана, обелена, върховете на леторастите изсъхват.На плодове заболяването се проявява под формата на тъмно сиви петна, като отделя от здравата тъкан на леки ленти и тъкани пукнатини се превръща probkovatoy. Това потиска равномерното разрастване на плодовете, които се деформират и изгниват. Преди събирането да стане бавно, и по време на съхранение често гниене.

Winters патоген в заразените листа (двуутробен етап) и мицел - в кора тъкани заразени издънки. Ранно растеж пролетта на патогена се извършва при температура на въздуха над 7 градуса (оптимални - 18-20), обикновено се случва през втората половина на март - началото на април, т.е. приблизително 2-3 седмици преди пъпка (фаза sumkospor). Маса круша краста заразяване по време на пъпка, цъфтежа и яйчниците, а първите симптоми на заболяването се появяват на листата в края на цъфтежа, за плода - малко по-късно. По-силни дървета са засегнати в гъсто засадени, лошо вентилирани насаждения и със сгъстена, висока корона.

Моналиозата на крушата се проявява под формата на гниене. На първо място, върху плодовете се образуват малки кафяви петна, които след това се разширяват и покриват целия плод. Спорова гъба - светло жълти подложки, разположени в концентрични кръгове. От тях кондиевата гъба лесно се отмива от дъжд, носена от вятъра, насекоми и заразява други плодове. Оптимални условия за развитие на заболяването - относителна влажност 75% и температура на въздуха 24-28 градуса. Засегнатите плодове стават набръчкани и изсъхнали. Причиняващият агент на болестта зимен сън в плодовете, оставени на дървото или паднали на земята. Загниването на плодове или монотонно изгаряне може да предизвика друга гъбичка от този род. На плодовете и съцветия образува малки пепелни сиви подложки със спори, разпръснати по повърхността. И двата вида гъби водят до смъртта на съцветието, смъртта на пръстените и загубата на значителна част от културата, не само в градината, но и по време на съхранение.

Причиняващите агенти на две други болести - кафеникави листа а бялата кръпка от круша е фалшива гъба. Повечето от кафеникавите листа се наблюдават в разсадници. Бялата пачуликация се появява след цъфтежът на крушите и масовото му развитие се развива през втората половина на лятото. На листата се появяват заоблени сиви петна с тъмнокафява граница. Цветът на тези петна може да варира от жълто до кафяво. Патогенът хибернира върху падналите листа. Развитието на болестта допринася за умерено топло време през пролетта с чести дъждове. През лятото болестта също може да прогресира. Масовото увреждане на листата на крушата може да доведе до отпадане, което намалява растежа и устойчивостта на дърветата.

Цитоспорозата се проявява под формата на смърт на кората. Първо, върху кората на клоните и стъблото се образуват малки петна, оградени от пукнатини. Мъртвата кора има червено-кафяв цвят и е частично отделена от дървото с продълговати ивици. Под епидермиса на кората се формират множество туберкули с изходни отвори. Повърхността на кората се облъчва и увисва. Причиняващият агент може да бъде под формата на гръбначен мозък под формата на плодни тела. Той хибернира на пикник. Добив piknospor pycnidia от един нишковидни спирални жълто, оранжево или други цветове се случи в случай на намокряне засегнатата кора след дъжд или тежка роса. Това заболяване засяга предимно младите и отслабени от замръзване, слънчево изгаряне, особено в присъствието на близки подземни води.Друга болест - обикновен или западноевропейски рак. На круша в главната е отворена форма на заболяването: клоновете и shtambe появяват рани с голи, затъмнена дърво, краищата на които се образуват мехури с напукана кора и дървото. На кората на младите леторасти често се развива спорификацията на гъбичките. Причиняващият се организъм зимен сън и перитоти в лезиите. Развитието на болестта допринася за прекомерна хидратация и температура на въздуха в диапазона от 20 до 30 градуса.

Мерки за контрол. Важно за преодоляване на тези заболявания има превантивен и не-химични средства за защита: безпътен и изгаряне на паднали листа, почистване и изхвърляне на мъртви кора, отстраняване на мумифицирани фетуси, да се оправдаят хаотичните куфари и скелетните клони, размазвайки филийки градина терен. Това трябва да се прави редовно, годишно.


Засаждане и грижи за крушата

От химикали препоръчани пръскане такива разрешени за използване в дома (лятото) порции фунгициди, като: джакпот, Kuproksat, Medyan Допълнително, Atk, строб, топаз, Topsin M, Flint, Horus. Не забравяйте да се придържа точно скоростта на потока на наркотици, посочена на етикета (пакет), и ги купуват само в магазини, които имат търговията не им позволява да купуват нискокачествени химикали (фалшификация). Първият пръскането се извършва във фазата на подуване пъпки, а вторият - в фенофази "зелен конус", третият - появата на розова пъпка. Следващата - непосредствено след цъфтежа, 2-3 пъти с интервал от 8-10 дни. При пръскане е необходимо да се алтернативни препарати или смеси се комбинират в работната фунгицид 2-3 (половин процент на прилагане) с различен механизъм на действие. В допълнение към дървесната корона се култивира и почвата на дървото.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Прахова плесен, ръжда, износване, зацапване (снимка) - мерки за контролПрахова плесен, ръжда, износване, зацапване (снимка) - мерки за контрол
Болести на ягодовата градина. Борба с болестите по ягодитеБолести на ягодовата градина. Борба с болестите по ягодите
Как да се справят с болести на зелени и чадъри култури и зеленчуци на сайтаКак да се справят с болести на зелени и чадъри култури и зеленчуци на сайта
Хортензия: болести и вредители - снимкаХортензия: болести и вредители - снимка
Болести на хлебарите: как да се боримБолести на хлебарите: как да се борим
Описание и мерки за контрол на слънчогледово олио - клеатеросериозис или перфорирано листоОписание и мерки за контрол на слънчогледово олио - клеатеросериозис или перфорирано листо
Болести на розите - снимка и описаниеБолести на розите - снимка и описание
Болести на ягодите и мерки за контролБолести на ягодите и мерки за контрол
Болести и вредители от краставициБолести и вредители от краставици
Схема за описание и контрол на слюнката - монилиоза (монилно изгаряне) или сива плесенСхема за описание и контрол на слюнката - монилиоза (монилно изгаряне) или сива плесен
» » Каква е болестта на крушата?
© 2022 BgDaning.com