BgDaning.com

Много важни нюанси на отглеждането на разсад домати

Последният път, ние избрахме сортове домат за нашите легла. И днес ще говорим за нюансите на отглеждането на разсад на тази култура. Можете да започнете да засаждате семена от домати за разсад още през февруари, което означава, че трябва да опресните знанията си за това как да го направите правилно. В края на краищата, реколтата от домати до голяма степен зависи от качеството на разсад.

Предварителна сеитба

За да получите качествени разсад, първо трябва да изберете и подготвите правилно семената. Разбира се, по-добре е, ако те са семена от собствените си легла или са закупени от производители, на които имате доверие 100%.

Напоследък пазарът е пълен с цветни торби от доматени семена, които не се развиват добре и не отговарят на характеристиките на обявения сорт. Често, вместо информацията за контакт на производителя на семена, на тези торбички се посочва само адресът на печатницата, в която са направени. Срамно е, че вместо очакваното голямо разнообразие от домат, череша или смес от някои неразбираеми сортове расте. Ето защо ние предпочитаме саморастящите доматени семена и купуваме нови от развъдчици и колекционери.

култивиране на доматени разсад

Качествените семена се произвеждат само от растения, отглеждани в разсад. Съгласно правилата, потвърдени от науката и практиката, семената се избират от типични сортове плодове, отглеждани на правилно оформени растения. Смята се, че най-добрите плодове на доматите са на втората трета четка, тъй като в периода на тяхното образуване растенията се характеризират с активен метаболизъм и интензивен прием на хранителни вещества в плодовете. Независимо от това, при сортовете от домати с големи плодове могат да се вземат семена от първата четка, ако те са типични за даден сорт.

В научната литература също така се казва, че размерът на плода практически не влияе върху качеството на получените от него семена.

култивиране на доматени разсад

Но е доказано, че първите плодове на четката не винаги е типични за сорта, а растенията се отглеждат от семена на преждевременно развитие доматен късна реколта реколта губят своите предимства са склонни да obmelchaniyu. Така че най-добре е да не ги използвате, за да получите семе.

Събраните семена се подлагат на термична обработка (за предотвратяване на вирусни заболявания) и след това ги даваме на лабораторията за тест за кълняемост.

През февруари-март извършваме калибриране на семена. За да направите това, за 12-15 часа ги накиснете във вода, след това го потопете в саламура (50 г кухня сол на 1 литър вода), леко разбъркайте и оставете да стоят. Семената, които потъват до дъното, се считат за условни, ние ги използваме за сеитба. Калибрираните семена се измиват изобилно с течаща вода, изсушават се до течливост и се наблюдават с помощта на лупа, като се премахват малки и неправилни форми. Избраният материал за семена е обвит в памучна салфетка и е прикрепен към нея с етикет с името на сорта.

За предотвратяване на бактериални и гъбични заболявания, в продължение на 20 минути понижаваме семето в силен разтвор на калиев перманганат (манган), след което се измиваме обилно в течаща вода.

Непосредствено преди сеитба покълналите семена се изисква в стопен вода с добавка на растежни стимулатори (например, извън Appin или борна киселина), които се прилагат в съответствие с инструкцията. Те ускоряват появата на издънки, подпомагат растенията да се развиват нормално, предотвратяват падането на яйчниците, значително увеличават добива на домати. Покълваме посадъчния материал при температура 22-25 ° С. Уверяваме се, че салфетите са непрекъснато мокри, но семената не попадат във водата. Забелязахме, че различни сортове покълват по различен начин от един до три дни. Например, доматени семена от всички сортове на Tarasenko израства по-късно от други. а полученият от тях разсад расте на доста ниско ниво на първия етап, но тогава какви красиви хора растат! В присъствието на 5% покълнали семена кълняемостта се спира, сега те са готови за сеитба.

Подготовка на почвени смеси за разсад на домати

От качеството на почвата (хранителната смес), съдбата на домати зависи до голяма степен. Трудно е да се подготвим сами висококачествена хранителна смес, затова през последните четири години използваме субстрат от балтийските страни за отглеждане на доматени разсад. Препоръчително е обаче да се купува само ако е необходимо да се отглежда голям брой растения, защото се продава в огромни опаковки - 200-250 литра.

култивиране на доматени разсад

В плаващата почвена смес, с недостиг на хранителни вещества и без достатъчен достъп до въздуха, разсадът ще се окаже слаб, независимо от качеството на семената. Следователно, подготовката на хранителната формула трябва да бъде разгледана много сериозно. Има много почвени рецепти за разсад. Всички те приемат, че хранителната смес трябва да е плодородна, балансирана в хранителни елементи, хлабава, консумирана от влага, с добър достъп до въздуха.

За да приготвите 10 литра смес от почви за разсад от домати, ще ви трябва:

  • 3,5-4,0 л хумус;
  • 3,5-4,0 л закупена почва за разсад от зеленчуци;
  • 1 л речен пясък;
  • 2 чаши дървена пепел;
  • 3-4 чаши гниещи дървени стърготини от иглолистни дървета.

Отглеждане на разсад от домати

Фиданки ние растат в кутии 60x40x10 см по размер. В долната част положи отводняване на малки чипове на иглолистни дървета, навлажнено с разтвор на слаба комплексен тор. След това ги запълваме с дезинфекцирана почвена смес от нашата собствена подготовка. 2-3 дни преди сеитбата на семената, накиснете я с горещ розов разтвор на калиев перманганат.

След това, с помощта на владетел или холдинг маркиране на тел бъдеще култури правят плитки (1-2 мм) transheyki и да ги разпространяват с пинсети в семена, съгласно схема 4-5 × 1-2 см. Внимателно ги напълнете хранителен смес (1,0-1 слой , 5 см) и внимателно компактирайте почвата. Благодарение на тази сеитба техника получаваме единни издънки. Ако направите окопите по-дълбоки (1,0-1,5 cm), издънките ще бъдат неравномерни.

Също така спазваме това правило, когато засяваме семена в чаши. Не правете дупки в молив, в противен случай издънките ще се окажат неравномерни или изобщо няма да се появят - поради прекомерно или неравномерно проникване на семена.

След уплътняването почвата е леко напоена чрез добавяне на вода към водата. Използвайки пинсети, разпространяваме семената в окопи с дълбочина 1-2 mmPrevikur-енергия (според инструкциите), стимулира растежа на корените и защитава растенията от черния крак. За да поддържате необходимата влажност, пренавиваме кутията с разтегателен филм и я оставете на топло място (25-28 ° C).

Диверсификация и поливане

На 3-4-ия ден след засяването на семена, когато се появят първите издънки, извадете филма от кутиите и поставете флуоресцентна лампа над тях. През първите три дни (вече не!), Разсадът се засяват денонощно, а след това го изрежете така, че общият ден на светлината да е 12-14 часа на ден.

Успехът на отглеждането на разсад до голяма степен зависи от режима на осветяване и температура. Особено внимание към тези два фактора трябва да се изплати през февруари - първата половина на март. Без изсветляване през този период разсадът ще се простира и ще изглежда слаб. Във фазата на три реални листа, растенията имат специална нужда от осветление, тъй като те започват да образуват първата цветна четка.

Оптималната температура за покълване на доматените семена е 25-28 ° С. След появата на масови издънки в продължение на 5-6 дни, температурата на въздуха се понижава: през деня - до 15-18 ° С. през нощта - до 10-12 ° С. Ако температурният режим се наблюдава през първите дни на отглеждане, разсадът образува добре развита коренова система, е силен, по-рано са положени цветни четки и броят на цветята в тях се увеличава.

След това, когато разсадът отглеждане наблюдава следния температурен режим: слънчеви дни - 20-22 ° С през деня и 15-16 ° С през нощта, и в облачни дни - 17-18 ° С през деня и 13 през нощта 14 ° С Разбира се, не винаги е възможно да се поддържат такива условия. Но ние се опитваме да следваме правилото: колкото повече светлина, толкова по-висока е температурата.

Разсадът се напоява 1-2 пъти седмично с топла или дъждовна вода (температура не по-ниска от 25 ° C). За следващото поливане почвата трябва да изсъхне. Не се толерира излишното замърсяване на почвата и изсъхването на разсад.

Мариране и горно превръзка на доматени разсад

След появата на два истински листа, кълновете се потапят в чашите и директно в почвата в оранжерията. В този случай слабите растения се изхвърлят. а за останалите отстраняваме 1/3 от корена и го засаждаме в земята или в чаша, задълбочавайки котледонените листа.

Нашият дългогодишен опит показва, че не е възможно да се отглеждат добри разсад без допълнително хранене. Използваме Novofert тор (100% разтворим, на база хелати). Благодарение на него получаваме мощни растения с добре развита коренова система.

На последния етап от отглеждането на посадъчен материал, превръзките на листа са много ефективни. Те не само обогатяват растенията с полезни вещества, но и ги стимулират да консумират хранителни елементи от почвата. В тази връзка растенията се нуждаят от повече влага, затова започваме да ги напояваме всеки ден.

Един от основните показатели за качеството на разсада е добра степен на оцеляване след трансплантацията на открито. В тази връзка, втвърдяването на въздуха и температурата е от голямо значение. Ние го държим веднага щом времето позволява, но не по-малко от 10 дни.

За да контролирате вредителите един ден преди трансплантацията на разсад в откритата земя, я накиснете с разтвора на препарата Конфидор-макси или Актара, и изпълнява корен хранене на растенията увеличена доза fosfatnokaliynyh тор (10 г амониев нитрат. 40 г суперфосфат и 80 г калиев сулфат, разтворен в 5 литра вода). Това допринася за активирането на засмукващата сила на корените и подобряването на оцеляването на растенията. Също така много 9 грама добър ефект дава пръскане на разсад 1 2 дни преди засаждане на мястото на растеж стимулант Епин-екстра. За да се борят с гъбичните заболявания, ние третираме растенията с фунгицида Concento 5 дни преди засаждането на разсад в почвата.

Надеждни и вкусни класове

Понякога е много трудно да се откажете от удоволствието да отглеждате в градината красотата на доматите, предлагана на пазарите и селскостопанските изложения. Опитваме се обаче да попълним нашата колекция от домати само с надеждни сортове. За щастие, ние имаме класически и екзотични любими домат, които от година на година моля с високи резултати.

култивиране на доматени разсад

По-специално, група гноми от американски подбор заслужават специално внимание. Те са създадени от любители животновъди от САЩ и Австралия наскоро, но вече успя да демонстрира доста добри резултати и да спечели сърцата на екзотични любовници. Всички сортове домати, гномите са по-чести е, че те имат солидна стволови храсти, тъмно плътна зеленина и леко увеличение -. За 0.4 1.4 m Но от формата, размера, цвета и вкуса на плода, те могат да бъдат много различни. Сред тях са сладки, пикантни или kislinkoy- колор, райета, розово, зелено, черно, червено, жълто, оранжево, бяло, и др.

В колекцията ни има такива сортове като Gnome Sweet Sue и Gnome Mister Snow (със сметанови плодове). Джейн Джейн Красота и Гном Бери Красота (плодовете са зелени, много сладки), Блазин Красота (оранжев плод), Диви Фред и Арктика Роуз които се различават невероятно красиви храсти, високи добиви и най-важното - многостранен, необичаен и запомнящ се вкус на плодове.

По този начин плодовете на сорта Момче със сянката нямат аналози между други доматени гноми. Кремът с миниатюрен канал е предварително облечен в червен и златист цвят, а след това областите, които са изложени на пряка слънчева светлина, постепенно потъмняват. Тези домати са истински очарователни!

Друг голям високодоходна чужбина съпоставя Merizol Meydzhik (Marizol Меджик) Той е бил отгледан от селекционера Джо Bratka през 1999 г. и представена от Бил колекционерски Savers Minky годишника семена 1999 година. растения Марисол Магия обикновен тип, изискват pasynkovaniya. Плодове жълти оранжеви с розови руж, кръгли, тежащи 40-60 грама. Леко пубертетив, кадифен на допир, без склонност към напукване. Обликът им и сладкият вкус на десерта напомнят на кайсиите. Голяма радост за гастрономите!

Също така има голямо плодово неопределено средно узряло разнообразие с красиви слънчеви плодове на леглото ни. Голям лимон Огромен лимон Oxheart Въпреки името, плодовете са плоски, а не сърцевидни. Домати с тегло 450-600 г, с малко количество семена, цитрусови сладък вкус, не склонни към напукване и деформиране на узряване плодовете при връхните появява розов оттенък, който има тенденция да се прояви в пулпа.

За пръв път в списанието се споменава сорт Спасители на семена 1997 Година, издадена от асоциацията Семейство Спасители (SSE) в САЩ, получила семена от д-р Гонзалес от Уейнсвил. Охайо.

Сред новостите на доматите трябва да се отбележи, е със средно качество сибирска почва за защитената Bok сортът е устойчив на сухо и горещо време, плодовете започват да узряват по-рано от други сортове с едри плодове. Заводът е силен, с мощен главен дръжък. Плодове с тегло 400-700 грама, розови и червено, големи. сърцевидна, с гладка блестяща кожа, с високи вкусови качества. Лятните салати от тях се оказват просто отлични!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да засадят домати на разсад?Как да засадят домати на разсад?
Кога и какво да сее - календара за сеитбаКога и какво да сее - календара за сеитба
Кога трябва да засаждате доматените разсадници?Кога трябва да засаждате доматените разсадници?
Как да отглеждаме доматения разсад, у домаКак да отглеждаме доматения разсад, у дома
Тайните на отглеждането на разсад у домаТайните на отглеждането на разсад у дома
Сорт доматен таралежСорт доматен таралеж
Разсад домати от правилатаРазсад домати от правилата
Какъв брой трябва да бъдат засадени домати?Какъв брой трябва да бъдат засадени домати?
Добър домати от реколта, на откритоДобър домати от реколта, на открито
Домат "червено червено" - нашият нарастващ опит (актуализиран)Домат "червено червено" - нашият нарастващ опит (актуализиран)
» » Много важни нюанси на отглеждането на разсад домати
© 2022 BgDaning.com